Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2015 17:21:49

Je čas změnit „postdrábkovský“ zákon!

Je čas změnit „postdrábkovský“ zákon!

Je čas vrátit vládě možnost valorizovat důchody nad rámec minimálního růstu životních nákladů. Stejně tak je nutné jednorázový příspěvek k důchodu přeměnit na pravidelný příspěvek starobním a invalidním důchodcům k Vánocům.

 

V systému důchodového pojištění panuje mnoho nespravedlností. Pravicové vlády rezignovaly na vyrovnání nerovností mezi tzv. starodůchodci a novodůchodci. Navíc došlo i k omezení valorizace penzí obecně. Tzv. Drábkova malá penzijní reforma prosazena Schwarzenbergem, Kalouskem i jejich Starosty zavedla do českého právního řádu automatickou valorizaci a tím zamezila možnost mimořádných zásahů.

Míra rozdílu mezi novodůchodci a starodůchodci není vyčíslena přesně, v průměru se snad bude jednat o 650 – 750 Kč měsíčně. Změnou zákona v roce 2011 vznikla ještě kategorie tzv. mladodůchodců, kteří jsou z velké většiny také ve srovnání s novodůchodci znevýhodněni (někteří až o 600 Kč měsíčně), a jejich počet navíc bude růst, pokud něco nezměníme. Proto musíme změnit zákon o valorizaci důchodů, aby vláda opět mohla valorizovat ze svého rozhodnutí i nad rámec zákonného minima!

Debatu o důchodovém systému zcela pohlcuje perspektiva generací budoucích. My jsme však momentálně v situaci, kdy nám mnozí senioři a zdravotně postižení balancují na hranici chudoby, a to je třeba řešit teď! Věřím, že napomoci by mohl pravidelný příspěvek k starobním a invalidním důchodům, jako tzv. Vánoční bonus, či proč by do pěti let nemohl pravidelný jednorázový příspěvek dosáhnout úrovně průměrného důchodu jako tzv. „třináctý důchod“?!

Uvědomme si, že generace našich rodičů a prarodičů zde budovaly naši vlast pro nás a momentálně jsou odkázáni na naši solidaritu. K čemu jinému má stát sloužit než k potřebám svých občanů? Navýšení o 40 Kč je nepřijatelných a ČSSD to musí změnit!


Ing. Zdeněk Škromach

                                                                                                                                          Místopředseda Senátu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama