Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 9:23:35

Jarmila Novotná má výstavu v Berouně

Jarmila Novotná má výstavu v Berouně

V Muzeu Českého krasu v Berouně byla ve středu 27. ledna zahájena putovní výstava Jarmila Novotná: operní diva.

V Muzeu Českého krasu v Berouně byla ve středu 27. ledna zahájena putovní výstava Jarmila Novotná: operní diva.

„Můžeme se pochlubit konkrétním plodem spolupráce našeho muzea se spolkem Zámek Liteň. Tato spolupráce je o to cennější, že při ní prezentujeme i mezinárodně významnou osobnost operní scény, která je navíc pevně spojena s berounským regionem,“ podotkl radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který vernisáž společně s ředitelkou organizace Zámek Liteň, z.s. Ivanou Leidlovou zahajoval. 

 Putovní výstava o životě Jarmily Novotné se na své první zastávce v Berouně objevuje jen necelý měsíc poté, co nejslavnější operní kostýmy české sopranistky a vlastenky opustily pražský Obecní dům.

Výstava nabízí pohled do osobního i uměleckého života Jarmily Novotné zejména přes velkoformátové fotografie, které zachycují její nejslavnější operní kostýmy z Metropolitní opery v New Yorku, a také její původní portréty. Nechybí ani životopisné údaje, přehlídka umělecké kariéry Jarmily Novotné, sbírkové předměty pocházející z muzejní sbírky neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., ze sbírek Muzea Českého krasu, p. o. a z depozitáře Státního zámku Hořovice.

Česká sopranistka Jarmila Novotná (1907–1994) patří k největším talentům světové operní scény 20. století. Zpívala po celém světě, zejména ve Vídni, Berlíně, Salcburku či Miláně, ale hlavně v Metropolitní opeře v New Yorku, kde účinkovala šestnáct sezon. V roce 1931 se Jarmila Novotná provdala za Jiřího Daubka, podnikatele a spolumajitele velkostatku v Litni nedaleko Berouna. Zámek Liteň se stal pro ni na dlouhou dobu novým domovem.

Putovní výstava o životě Jarmily Novotné připomíná i její nezapomenutelné role, roli Mařenky v Prodané nevěstě, Violetty ve Verdiho Traviatě, Mimi v Bohémě, Manon ve stejnojmenné Massenetově opeře nebo Cherubína z Figarovy svatby či Oktaviána z Růžového kavalíra.

Během výstavy se počítá i s uměleckými workshopy, besedami a přednáškami. Výstava je přístupná veřejnosti až do 10. dubna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama