Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2014 7:39:18

Tvrz Hradenín se začne opravovat

Tvrz Hradenín se začne opravovat

Rada kraje schválila vítěze zakázky na odstranění havarijního stavu tvrze Hradenín na Kolínsku.

Rada kraje schválila vítěze zakázky na odstranění havarijního stavu tvrze Hradenín na Kolínsku.

„Po koupi objektu v roce 2012 byly v roce 2013 schváleny 3 miliony Kč právě na odstranění havarijního stavu, bohužel se muselo výběrové řízení opakovat, do prvního se přihlásil pouze 1 zájemce, do druhého nikdo. Po dnešním schválení vítěze- společnosti Fortnastav s.r.o. může oprava začít.“ shrnul situaci radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Chátrající gotická tvrz pochází z konce 14. století a je nyní součástí Regionálního muzea v Kolíně. Je jednou z nejcennějších památek svého druhu na území České republiky. Představuje ukázku honosného venkovského sídla drobné šlechty a členů bohatých měšťanských rodů z období vrcholného a pozdního středověku. Dochován je vyzděný příkop, obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou a renesanční most. 

Poškozena je hlavní věž, která by měla být v rámci této zakázky zastabilizována a zastřešena. Dále je poškozen renesanční most, kde dochází k degradaci zdiva – počítá se s opravou a podepřením mostu a doplněním vypadaných prvků; V polygonální baště zase hrozí zřícení kleneb, také na ní bude po opravě klenby umístěna střecha.  

Tvrz je zatím veřejnosti nepřístupná, alespoň částečné zpřístupnění areálu pro veřejnosti je možné očekávat po stabilizaci tvrze. Zájemci naleznou bližší informace o tvrzi i o dalších smělých plánech s Hradenínem na stránkách muzea  http://www.tvrzhradenin.cz/.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama