Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2015 7:18:24

V Čelákovické knihovně začal fungovat bibliobox

V Čelákovické knihovně začal fungovat bibliobox

V Městské knihovně v Čelákovicích se 12. května dočkali dalšího rozšíření knihovnických služeb. Před vchod do knihovny byl zabudován tzv. bibliobox.

V Městské knihovně v Čelákovicích se 12. května dočkali dalšího rozšíření knihovnických služeb. Před vchod do knihovny byl zabudován tzv. bibliobox.

„Návratový box pro knihy byl pořízen za podpory Města Čelákovice i za podpory Středočeského kraje a bude sloužit občanům pro odevzdávání vypůjčených knih mimo otevírací hodiny knihovny,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce zúčastnil.

Při této příležitosti se hosté, mezi nimiž nechyběli ani zástupci města, seznámili též s prostorami knihovny včetně nově zrekonstruované části pro děti a sami si vyzkoušeli bibliobox v praxi.

Bibliobox je navržen pro bezúdržbový provoz.  Vhoz knih Biblioboxu je opatřen systémem, který znemožňuje vyjmutí již vhozených knih a chrání knihy před poškozením.

Vkládané knihy padají do vozíku, jehož dno je kryto měkkou elastickou podložkou a je vybaveno pružinovým mechanizmem. Ten umožňuje plynulý sestup dna tak, jak se vozík postupně plní knihami. Dopadová výška knih je tak stále stejná, to je necelých 20 centimetrů, takže jsou knihy dostatečně ochráněny. Objem úložného prostoru 132 litrů zajišťuje dostatečný prostor pro každodenní provoz Biblioboxu.

„Podobný bibliobox máme i třeba ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně a jsou s ním dobré zkušenosti. Přispívá k zvýšení návratnosti knih v termínu výpůjční lhůty a zpřístupňuje je tak včas dalším čtenářům,“ dodal radní Štefek.

Účastníci akce byli též seznámeni s jednoduchým provozním řádem biblioboxu. Do něho se nevhazují žádné jiné předměty než vypůjčené knihy, dokonce ani případné knihy knihovnám darované.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama