ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2017 9:21:41

Pokus osekat EET je jen další diskriminací. Zrušme EET pro všechny a bez výjimek

Pokus osekat EET je jen další diskriminací. Zrušme EET pro všechny a bez výjimek

Slovácký senátor Ivo Valenta ke snahám prosadit výjimky z povinnosti vést elektronickou evidenci tržeb

Senát na svém říjnovém zasedání projednával další ze série nápadů, jak zmírnit dopady EET. A dalo by se říci, že vlastně úplně rozumím předkladatelům senátního návrhu novely zákona o EET, kteří se snažili prosadit výjimku pro platby, které se budou odehrávat u ambulantních lékařů a v sociálních službách. Ano, souhlasím s nimi, že je přeci hloupé, zbytečné a neproveditelné, abychom nutili lékaře kupovat si registrační pokladnu pro případy, že jednou týdně mu někdo zaplatí pár desítek korun. Ano, rozumím jim, když říkají, že přeci lékaři mají vysoký morální kredit, mají spoustu dalších kontrolních mechanismů a není potřeba, abychom je šikanovali nesmyslnou online evidencí tržeb. Ano, mají pravdu!

Ale zapomínají na jediné. Tyto argumenty přeci musí platit v demokratické a svobodné společnosti úplně pro všechny podnikatele. Přeci nemůžeme přijmout presumpci viny, nemůžeme se donekonečna zaklínat tím, že „všecí kradú“, a proto přijímat regulace, které budou plošně a automaticky šmírovat každého, byť poctivého podnikatele. Proč se má stát dívat na kadeřnici jako na zlodějku a na lékaře jako na daňově svatého poplatníka? Proč stát šikanuje venkovské spolky, hasiče, myslivce, rybáře či folkloristy zaváděním EET a přitom pořád donekonečna vymýšlíme nové a nové výjimky pro ty, kteří by se z této šikany naopak měli vymanit? Proč stát čím dál více prohlubuje svůj novodobý třídní boj a rozděluje společnosti na rovné a ještě rovnější? Proč celé čtyři roky svorná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL rozpoutala inkvizici proti malým živnostníkům a hospodským především? Jsme tak svědky sice emotivního kázání o „nepokradeš“, ale také inkvizičních procesů, při kterých úředníci na povel zakleknou na nevinné a přitom sami přehlíží tunelování veřejných rozpočtů, dotační podvody a gigantický střet zájmů.

Samozřejmě, že je mi sympatické, že si někteří kolegové senátoři postupem času uvědomují, jakou zrůdnost napáchaly zákony, které jsme bohužel i přes naše naléhavé apelování v Senátu nezastavil.

Jsem přesvědčen o tom, že jediným správným řešením je úplné zastavení a zrušení EET bez náhrady. Musí skončit zbytečné paušální šmírování všech podnikatelů. Stát musí kontrolovat, důsledně a přísně postihovat podvodníky, ale musí ctít také svobodu a soukromí každého z nás. Jinak se promění v novodobou diktaturu a příště nám poleze třeba do kuchyně nebo rovnou ložnice, protože si jistě najde jiný „dobroserský“ důvod.

Proto jediné, co podpořím, je úplné zrušení EET pro všechny a bez výjimek.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama