ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2015 19:20:00

Ve tmě pod svícnem se schovává ANO?

Ve tmě pod svícnem se schovává ANO?

Jsem velmi překvapen tím, jak mají někteří lidé neustálou potřebu sledovat každý můj krok. Nevím jen, jestli mi tím chtějí zalichotit nebo naopak odpoutat pozornost od svých vlastních problémů.

Jedná se především o členy hnutí ANO v čele s ministrem financí Andrejem Babišem. Pan Babiš totiž spolu se svými ovečkami (abych se držel jeho terminologie), jako jsou například pánové Faltýnek s Komárek, stále nemůže skousnout fakt, že jsem se přišel podívat na jednání zákonodárců ve chvíli, kdy se jednalo o tématu hazardu.

Přitom právě Babiš, který je poslancem, členem vlády a ministrem, je v první řadě také podnikatelem. Účastní se všech jednání a schvalovacích procesů, často se dostává do střetu zájmů už tím, že se dozvídá spoustu citlivých informací, které se dotýkají buď jeho firem a podnikání, nebo firem konkurenčních. To mu ale evidentně nevadí – někdy je totiž jednoduše pohodlnější měřit dvojím metrem.

Dosud jsem byl přesvědčen (a naše legislativa mne v tomto přesvědčení jen utvrzuje), že žijeme v demokratické společnosti, kde jsou jednání zákonodárců veřejná a může se jich účastnit kdokoliv – politik, podnikatel či žena na mateřské dovolené nebo stará babička. A to tím spíše, když se dotyčné osoby projednávaná problematika jakkoliv týká. Totéž jsem naprosto transparentně udělal také já a neschovával jsem se přitom nikde pod stolem. Poslancům ANO se to však z nějakého důvodu nelíbilo. Stejná pravidla podle nich zřejmě neplatí pro všechny.

Mám smysl pro humor, takže mne slova ministra o tom, že jsem ve sněmovně sledoval zlobbované ovce, pobavila. Na Valašských loukách občas ovečky pozoruji spolu se svými dětmi. Je to velmi příjemná relaxace. Musím ale konstatovat, že jsou to zvířata, která speciálním výcvikem lobbingu rozhodně neprocházejí. Možná je však podobné školení dnes již běžným standardem u kuřat z Babišova Agrofertu...

Ivo Valenta
senátor Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama