JUDr. Cyril Svoboda

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2010 18:14:00

Kdo ustupuje nebo neustupuje odborům?

Kdo ustupuje nebo neustupuje odborům?

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 9.3.2010


Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, tady zřejmě již mluví přesvědčení. Já jenom řeknu tři argumenty, proč poslanci KDU-ČSL podpoří tento návrh, aby byl přehlasován Senát.

První argument je ten, že držíme vládu. Vláda se za tento návrh postavila. A teď i z vystoupení pana ministra Janoty platí, že to jsou čísla, která jsou tam historicky daná, že on je převzal od svých předchůdců, od svého předchůdce pana ministra Kalouska. To znamená, že tato čísla platí, můžeme se o ně opřít a jsou v rozporu s tím, co jsme četli v novinách. To znamená, že držíme nadále to, co řekla vláda. To je první argument.

Druhý argument je, že tento postoj vedl k tomu, že nebyla stávka. Můžeme tady debatovat, kdo ustupuje nebo neustupuje odborům. A kdyby byla stávka, možná že by to stálo více než celé benefity, o kterých diskutujeme. To je také skutečnost, kterou je třeba vzít do úvahy.

A konečně pokud někdo má pocit, že chybí peníze, stačí jedno hlasování a zpoplatnit hazard. Dneska jsem byl na zasedání rozpočtového výboru, bylo to velmi zajímavé. Položil jsem otázku zástupci Ministerstva financí, proč tak vehementně, tvrdošíjně, kategoricky a vytrvale odporují návrhu na zpoplatnění hazardu. Bylo mi řečeno, že to je moc radikální. Takže to není argument věcný.

A bylo zajímavé, že když jsem se zeptal zástupkyně Svazu měst a obcí, jestli chtějí více peněz do měst a obcí, tak také řekli, že nechtějí. Je to zajímavé. Když jdete ke starostům a říkáte, co potřebujete, říkají potřebujeme peníze. A když sedí zástupce Svazu měst a obcí vedle těch, kteří provozují u nás loterie, sázky a kasina, tak říkají, že žádné peníze nechtějí. Takže stačí jenom sebrat odvahu, jedno hlasování a pokud by peníze chyběly, tak zas je tady návod. Ten zákon tu leží a lze to vyřešit.

Takže náš postoj je konzistentní, konzervativní a také podle mne správný.
Děkuji.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama