JUDr. Cyril Svoboda

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 12:39:05

Učiňme z Prahy jeden volební obvod

Učiňme z Prahy jeden volební obvod

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 12. 3. 2010

Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Tento návrh je velmi jednoduchý a je naléhavý, aby byl schválen tak, aby se zvládl do komunálních voleb. Smyslem tohoto zákona je učinit z Prahy jeden volební obvod. Praha je zároveň krajem, zastupitelé pobírají příspěvky a město pobírá příspěvky jakoby to byly volby v kraji. A jsme svědky toho, že podle mocenského složení v Praze se různě mění volební obvody a sleduje se tím záměrně vytváření předpokladu pro možné vítězství té či oné politické strany.

Praha je samostatným městem ve smyslu zákona, městem se speciální právní úpravou. Ale spravedlivost vede k tomu, že má být váha hlasů všude stejná. To znamená, že žádný obvod nebo žádné rozhodnutí nemá vést k tomu, že by váha hlasu v Praze měla jinou váhu. To znamená, že motivace k tomuto zákonu je zajištění rovné soutěže v hlavním městě Praze.

Obdrželi jsme stanovisko vlády. Vláda nesouhlasí s tímto návrhem, ale já tedy se stanoviskem vlády polemizuji, protože vláda říká, že Praha je vyšším samosprávným celkem, a tedy krajem a že též je obcí, takže potvrzuje to, co říkám já, opačně, že je obcí, ale také krajem, takže v tomto je možná shoda. Ale nemohu souhlasit s tím, když vláda porovnává Prahu s ostatními statutárními městy, protože Praha má samostatný zákon a je krajem. To znamená, že Praha není totéž, co České Budějovice nebo Hradec Králové z hlediska právního postavení. A že tato úprava může vyžadovat nějakou delší debatu, to možné je, ale jakmile to odložíme, tak nedojde ke změně ještě před volbami v tomto roce.

Vnímám to, že poslanecký klub ODS vetuje projednání tohoto návrhu zákona podle § 90. V tom případě potom navrhuji zkrácení lhůt k projednávání tohoto návrhu zákona a bude-li nějaký rozumný pozměňovací návrh, který tento zákon může třeba vylepšit, je to možné. Jinak podle mého názoru tak, jak je připraven, je realizovatelný. Důležitý signál do Prahy to je. Znamená to, že v Praze budou všechny hlasy mít stejnou váhu. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama