JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2010 14:46:00

Úrok z prodlení bude nyní snadno vypočitatelný

Úrok z prodlení bude nyní snadno vypočitatelný

Ministerstvo spravedlnosti představuje nový způsob výpočtu úroku z prodlení.

Dnem 1. července nabývá účinnosti novela nařízení vlády, kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku. Návrh novely nařízení vlády má změnit výpočet úroku z prodlení takovým způsobem, aby nedocházelo každého půl roku ke změně roční úrokové sazby. Smyslem nové úpravy je celý systém zjednodušit a zajistit, aby byl předvídatelný a aby byl úrok z prodlení snadno vypočitatelný.

Při prodlení, které vzniklo do 1. července 2010, se zákonná výše úroku z prodlení mění každý půl rok v závislosti na změně repo sazby. Pro výpočet takového úroku z prodlení se použije repo sazba zvýšená o sedm procentních bodů, která je platná v první den příslušného kalendářního pololetí. Při prodlení, které vzniklo od 1. července 2010 se použije pouze jedna sazba po celou dobu prodlení, a to repo sazba platná k poslednímu dni předcházejícího kalendářního pololetí, ve kterém k prodlení došlo, zvýšená o sedm procentních bodů. Jak se postupuje podle stávající úpravy a jak by se hypoteticky postupovalo podle nové úpravy v případě úroku z prodlení, který vznikl v prvním pololetí roku 2008 demonstruje níže uvedený příklad:
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama