ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2010 11:06:47

Chceme zrušit anonymní akcie na majitele

Chceme zrušit anonymní akcie na majitele

Podle našeho názoru má tento návrh vysoký protikorupční potenciál.

Česká strana sociálně demokratická předložila do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR legislativní iniciativu, která má za cíl zrušit anonymní akcie na majitele. Ty by musely být převedeny na akcii zaknihovanou.

Tento zákon nepodáváme poprvé, navrhovali jsme jej již před volbami, a to v listopadu 2009. Kvůli obstrukcím ODS se jej však ve sněmovně nepodařilo prosadit. Podle našeho názoru má tento návrh vysoký protikorupční potenciál a výrazně chybí v souboru protikorupčních opatření, na kterých se dohodly strany trojkoalice poté, co byl v Senátu Parlamentu ČR smeten ze stolu balíček ministra vnitra Martina Peciny.

Návrh by totiž efektivně zabránil propojení mezi zadavateli zakázek, těmi, kteří o přidělení zakázek rozhodují a subjekty, které se o tyto zakázky ucházejí. Především se chceme vyvarovat kauzám, jako byla Opencard či spekulace okolo firmy Viamont exministra Aleše Řebíčka.

Jedná se však pouze o první krok, protože samotné toto opatření je nedostatečné. Je třeba přistoupit ke změně zákona o zadávání veřejných zakázek tak, aby byly k dispozici informace o počtu a jménech subdodavatelů, které se budou na zakázce podílet.

Věřím, že tento návrh zákona má v Poslanecké sněmovně velkou šanci na prosazení. Dohodu na zrušení akcií na majitele totiž podepsali před volbami na půdě Americké obchodní komory všichni zástupci podnikatelů, politických stran a sdružení s výjimkou ODS. Očekávám, že tedy zejména KSČM a TOP09 tento návrh zákona podpoří.

JUDr. Jeroným Tejc
poslanec za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama