ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2010 19:46:00

Koho že to chce ta ODS svléknout do naha?

Koho že to chce ta ODS svléknout do naha?

Nárůst korupce, proti němuž nyní bojujeme, je výsadní doménou členů ODS.

ODS dnes znovu prokázala představením své koncepce nevěrohodnost vlastní politiky v boji proti korupci. Při vzpomínce na praktiky a fungování bývalé vlády Mirka Topolánka, Ivana Langera, Petra Nečase a Petra Gandaloviče, která vznikla na základě politické korupce, či při vzpomínce na pražského primátora Pavla Béma a jeho kauzu Opencard, musí každý rozumný člověk sliby ODS shledat jako absurdní a úsměvné.

ČSSD souhlasí, aby tresty za korupci veřejných a ústavních činitelů byly vyšší než v případě ostatních občanů. Byl to ale právě ministr spravedlnosti bývalé Topolánkovy vlády Jiří Pospíšil, který předložil dnes platný trestný zákoník. Pokud se tedy ODS vymlouvá na současný stav, měla by si nejprve zamést před vlastním prahem.

Při postihování korupčního jednání není důležitá ani tak výše trestní sazby, ale to, zda je pachatel vypátrán policií a postaven před nezávislý soud. Kauza Jiřího Čunka a postoj ODS k ní jasně ukázaly důležitost této podmínky. Další hlavní představitel ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer je díky zrušení finanční policie a devastaci policejního sboru odpovědný za tristní situaci v oblasti závažné hospodářské kriminality a korupce.

Další návrh ODS, tedy zvýšenou míru hmotné odpovědnosti politiků, měla ve své strategii boje proti korupci i vláda Mirka Topolánka, avšak tento bod sama zrušila. Mají tedy občané od ODS v případě jejího volebního vítězství očekávat opětovné rušení slibů? Na základě případu korupční aféry bývalého starosty v Brně-Žabovřeskách a kandidáta do poslanecké sněmovny za ODS Aleše Kvapila by se představitelé ODS měli alespoň zamyslet nad tím, zda to není právě ODS a praktiky jejích politiků, kdo zapříčil takový nárůst korupce, proti kterému nyní bojujeme.

Poslanci za ČSSD předložili zákon o regulaci lobbingu a zákon o zrušení akcií na majitele. Pokud chce ODS skutečně ctít při zadávání veřejných zakázek princip „do naha", musejí její poslanci podpořit zákon o zrušení akcií na majitele, jinak, jako obvykle, zůstanou pouze u slov. Byla to ale právě ODS, která tak tvrdě bránila schválení obou zákonů.

ČSSD chce mimo jiné prosadit majetková přiznání při koupi nemovitosti v hodnotě nad 10 milionů korun, což považujeme za další užitečný nástroj v boji proti korupci.

Rozdíl mezi ODS a ČSSD můžeme spatřit již příští týden při jednání poslanecké sněmovny, a to při hlasování o protikorupčním balíčku vlády Jana Fischera. Při tomto hlasování může ODS dokázat, že to s bojem proti korupci myslí opravdu vážně. Jinak lze její sliby opět považovat za pouhá prázdná slova.

Jeroným Tejc, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama