ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2010 12:38:46

Odpovědnost za BIS nese také premiér. Měl by okamžitě jednat

Odpovědnost za BIS nese také premiér. Měl by okamžitě jednat

Informace o údajném nátlaku na podnikatele ze strany BIS musí být urychleně prošetřeny.

Informace zveřejněné deníkem MF Dnes o údajném nátlaku činěném na podnikatele ze strany Bezpečnostní informační služby považuji za natolik závažné, že se jimi musí urychleně zabývat všechny odpovědné orgány. Očekávám, že jako první začne celou záležitost šetřit Inspekce BIS ve spolupráci se státním zástupcem.

Odpovědnost za BIS nese také vláda a přímo premiér Petr Nečas. Je tedy i na něm, aby umožnil vyšetření celého incidentu. Ukazuje se, že handicapem pro možnost zjistit skutečný stav věci je neexistence poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS. Byli sice zvoleni její členové pro toto funkční období, nicméně komise doposud nezvolila předsedu a ten nebyl potvrzen poslaneckou sněmovnou.

ČSSD se bude snažit o co nejrychlejší volbu předsedy této komise tak, aby se mohla v řádu dnů celou věcí zabývat. Do čela komise ČSSD nominuje exministra vnitra Martina Pecinu, který je společně s dalším členem Františkem Bublanem, podle mého názoru, dostatečnou zárukou pro objektivní a odborně kvalitní posouzení nejen této záležitosti.

Bez znalosti konkrétních informací a projednání výše uvedenou komisí podle mne nelze dopředu činit jakékoliv závěry o porušení zákona ze strany příslušníků BIS nebo o důvodech a pozadí vzniku celé kauzy. Za nejpodstatnější při šetření považuji zjištění, zda skutečně mělo docházet k nabídce finančního plnění v rozporu se zákonem a zda bylo vyhrožováno možností neudělení bezpečnostní prověrky řádně fungující společnosti.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama