ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 20:33:00

Přímá volba už v roce 2013. Jsme ochotni jít i do kompromisu

Přímá volba už v roce 2013. Jsme ochotni jít i do kompromisu

Řeč na 2. schůzi Senátu PČR 8. 12. 2010.

Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já jsem si přinesl na toto místo poměrně mnoho listů papírů. Nebudu je určitě číst a nebudu tady znovu opakovat to, co již k tomuto návrhu zaznělo. Jen bych všechny rád upozornil na to, protože těch novel ústavy je v poslední době tady projednáváno mnoho a ještě mnoho jich projednáváno bude, otázkou zůstává, že tato norma má za cíl uzákonit přímou volbu prezidenta republiky. My říkáme jasně, jaký by ten způsob měl být. Říkáme, že by měla být možnost přímé volby, říkáme, že navrhovat by kromě poslanců a senátorů měli i občané, pokud získají pod svůj návrh podpisy 50 tisíc osob, a určitým způsobem zpřesňujeme a upravujeme pravomoci prezidenta republiky, nicméně ta úprava je skutečně úplně minimální. Je to v zásadě jen zpřesnění, které se týká například jmenování předsedy a místopředsedů Nejvyššího správního soudu také v případě tzv. milostí a doporučujeme, aby bylo možné spolusignovat návrhy a jmenování prezidenta u členů bankovní rady a jejího guvernéra.

To, co ten návrh v zásadě možná neočekávaného obsahuje, je možnost, aby prezident měl omezenou imunitu na dobu funkce. Za druhé, aby bylo možné stíhat prezidenta před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu nejen pro velezradu, ale na základě žaloby Poslanecké sněmovny bylo možné jej postavit před Ústavní soud, pokud zásadním způsobem poruší ústavní pořádek. Kromě toho navrhujeme, aby prezidenta bylo možné odvolat lidovým hlasováním, které může vyvolat Poslanecká sněmovna a Senát a v případě, že nadpoloviční většina všech voličů v České republice rozhodne, že prezident je odvolán, pak to platí. Pokud odvolán není, prezident může rozpustit Poslaneckou sněmovnu, která toto hlasování vyvolala.

Tolik na odůvodnění onoho návrhu. Tady se mnohokrát diskutovalo o tom, jak všechny politické strany v této Sněmovně podporují přímou volbu prezidenta. Já myslím, že pokud podporujeme tuto myšlenku, pak bychom tento návrh zákona měli propustit do druhého čtení pro jednání ve výborech, třeba i prodloužit lhůty pro projednávání na maximum, ale čekání na zákon, který zatím ještě nepřišel a jak to vypadá, ještě dlouho na něj čekat budeme ze strany vlády, mi nepřipadá správné. Rok 2013 se blíží a pokud chceme skutečně volit prezidenta, neměli bychom se dostat do situace, ve které jsme byli minule, předminule a vždy předtím, když jsme museli konstatovat, že lhůty a čas je takový, že není možné, aby byla projednána změna zákona ústavy, která by přímou volbu umožnila. Proto bych chtěl všechny požádat, aby tento návrh byl propuštěn do druhého čtení, abychom onu slíbenou debatu, která byla avizována ze strany pana premiéra a dalších, podstoupili, podstoupili na půdě ústavně právního výboru ne někde v kuloárech, podstoupili ji tam, kde veřejnost má přístup, abychom diskutovali o tom, jakým způsobem prezidenta volit budeme.

My jako sociální demokraté jsme ochotni z návrhů, které tady předkládáme, v řadě případů ustoupit za cenu toho, že nalezneme kompromis v této Sněmovně a bude možné příštího prezidenta volit přímo. To, z čeho nechceme ustoupit a proč trváme na tom, aby tento návrh byl postoupen, je, aby se urychleně tato jednání konala, aby se prezident v roce 2013 přímo volit mohl. Proto vás žádám o to, abyste tuto normu podpořili svým hlasováním do druhého čtení, resp. abychom nerozhodli o jejím zamítnutí. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama