JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2023 8:05:00

Více než pětiletý příběh přestavby Winternetzových automatických mlýnů byl završ

Více než pětiletý příběh přestavby Winternetzových automatických mlýnů byl završ

Minulý čtvrtek byl završen více než pětiletý příběh přestavby původního areálu Winternetzových automatických mlýnů (WAM), které přestaly být užívány k původnímu účelu v roce 2013, na krajskou galerii.

 Ta nyní nově nese název po slavném českém architektovi, rodákovi ze Semína, Josefu Gočárovi.

Psal se rok 2017, kdy přišel za mnou náměstek hejtmana Roman Línek s návrhem na koupi části WAM s možností přestavby pro účely výstavní činnosti a sídla Východočeské galerie, která je zřizován Pardubický kraj. Myšlenka vznikla v hlavách trojice předních architektů Lábus - Pleskot - Všetečka, kteří po návštěvě pardubického zámku doporučili přesunout naši krajskou galerii do vhodnějších prostor. Shodně poukázali na volný areál WAM a jeho adaptaci pro kulturní a společenské účely.

Dohodli jsme se, že budeme jednat s novým vlastníkem areálu Lukášem Smetanou o našem záměru. Bylo nám od počátku jasné, že nebude vůbec jednoduché převzít takové břímě jak organizačně, tak především finančně. Přestože jsme věděli, že význam stavby pro kulturní dědictví je zřejmý (jedná se o národní kulturní památku) a bude možné počítat s účastí evropských fondů, pro Pardubický kraj to bude i tak poměrně náročná investice.

S Romanem Línkem jsme si rozdělili úkoly. Kolega Línek si vzal na starost jako náměstek pro kulturu organizační stránku věci, na mě připadla logicky záležitost finančního krytí, a především zvládnutí tak, aby rekonstrukce WAM nijak nenarušila a neodložila další významné záměry Pardubického kraje. Věřte, že oba úkoly patří mezi poměrně složité, zvláště pokud Pardubický kraj dlouhodobě patří mezi kraje, které mají podhodnocené rozpočtové určení daní, tedy nemá finančních prostředků na zbyt a musíme vážit skutečně každou korunu.

Týmová práce se vyplatila. Nejenže se podařilo vyřešit veškeré obtíže, které provází každou investici obdobného rozsahu, udržet stavbu v odpovídajících parametrech za minimálních víceprací, ale také vše zvládnout po finanční stránce.

Osobně mám z této stavby radost. Patří během mého desetiletého působení mezi největší pozemní stavby, které Pardubický kraj vůbec kdy realizoval. Vedle urgentních příjmů v nemocnicích v Ústí nad Orlicí a Pardubicích, Nemocnici následné péče v Moravské Třebové, opravy pardubického zámku, ale i dalších našich akcí, je obnova Winternetzových automatických mlýnů stavbou, která dokládá, že pokud se krajská samospráva nedohaduje, a díky tomu nemusí jednotliví regionální politici řešit vztahy mezi sebou samými, mohou být za společné podpory realizovány skutečně velké věci, které region posouvají a rozvíjí.

Nákup části areálu pro potřeby krajské galerie stál celkem 38 milionů korun, z toho 15 milionů je vázáno na úpravu veřejného prostranství před budovou. Obnova a přestavba přišla na celkových 361 milionů korun, z toho se kraji podařilo získat 127,5 milionu korun z evropských fondů (kraj ze svého rozpočtu vynaložil ve čtyřech po sobě jdoucích letech celkem 225,8 milionu korun). Nyní zbývají již jen opravdu dílčí záležitosti k doladění veškerých činností.

Stavba je natolik výjimečná, že umožňuje konání kulturních akcí ve společenském sále s akustickými prvky. I proto jsme se rozhodli, že sál doplníme o nové křídlo. Nabízí se využití například pro absolventské koncerty posluchačů Konzervatoř Pardubice. Shodujeme se, že objekt musí žít. I proto jsme se dohodli s paní Dagmar Peckovou, že jedna z externích akcí, hudební festival Zlatá Pecka, se koncem léta uskuteční ve WAM.

Velmi děkuji všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu rekonstrukce. Zvu všechny zájemce na návštěvu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama