JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2010 13:44:21

Michal Hašek: Hluboká úcta a poděkování za statečnost

Michal Hašek: Hluboká úcta a poděkování za statečnost

Jubilejní medaile „65 let vítězství ve Velké vlastenecké válce,“ udělované ruským prezidentem, a také pamětní listy hejtmana Jihomoravského kraje předali dnes veteránům II. světové války ruský generální konzul Valerij Děrgačev a hejtman Michal Hašek

Hejtman Michal Hašek ve svém vystoupení ocenil osobní nasazení čs. veteránů pro porážku nacistického Německa a osvobození naší republiky. „Úcta a obdiv patří právě vám. Prostřednictvím pana generálního konzula chci poděkovat také lidu Ruské federace, bývalého Sovětského svazu za to, co vykonal pro porážku nacismu a naše osvobození. Připomeňme si, že právě na bedrech ruského lidu spočívala hlavní tíha druhé světové války, že to byla Rudá armáda, která osvobodila převážnou část naší vlasti, jižní Moravu a město Brno. Při této příležitosti znovu říkám, že nesmíme dovolit, abychom s postupujícími léty překrucovali dějiny, abychom hloupým způsobem upravovali historické symboly, reprezentující dějiny. Naopak, musíme ctít památku padlých, ať jsou pochováni kdekoli, v Ořechově nebo v Brně- Králově Poli. Svůj názor nezměním a budu jej také jako názor hejtmana Jihomoravského kraje tlumočit představitelům Statutárního města Brna,“ řekl hejtman.

Vyjádřil obavu z toho, že i na jižní Moravě se v současnosti objevuje podhoubí pravicového extremismu a slíbil, že kraj jako zřizovatel středních škol udělá vše pro to, aby dnešní mladá generace měla šanci slyšet osobní vzpomínky účastníků druhé světové války, ať již bojovali na východní nebo západní frontě, setkat se s lidmi, kteří zažili koncentrační tábory a nacistické věznice. „Poděkování a hluboká úcta za vše, co jste vykonali pro naši vlast, patří právě vám,“ ukončil svůj projev hejtman Michal Hašek.

Generální konzul Ruské federace Valerij Děrgačev ve svém vystoupení připomněl, že poslední výstřely druhé světové války, které ukončily tento válečný konflikt právě na území tehdejšího Československa, byly také ukončením společné cesty Sovětské armády a I. československého armádního sboru generála Ludvíka Svobody. Ocenil hrdinství jeho příslušníků ve společných bojích na Ukrajině, v Karpatech i na území osvobozovaného Československa a připomněl, že českoslovenští a sovětští vojáci tehdy společně trpce prožívali dílčí porážky, společně se radovali z bojových vítězství. „Ruský národ nikdy nezapomene na všechny, kdo mu v těžkých chvílích podali pomocnou ruku,“ řekl Valerij Děrgačev, který třem desítkám válečných veteránů předal pamětní medaile.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama