JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.09.2016 14:16:28 - Nikolas

imunita

Pokud by se nepravomocně odsouzené Vitásková stala senátorkou, pokračovalo by její stíhání, nebo bylo přerušeno? Na co se dnes vztahuje imunita politiků?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.09.2016 13:28:21 - JUDr. Miroslav Antl
Přijetím (novely) ústavního zákona č. 98/2013 Sb., došlo k omezení trestněprávní imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu. Omezení imunity se nyní vztahuje pouze na dobu trvání mandátu senátora a dalších po dobu výkonu funkce. Na tuto změnu pak reagovala i novela trestního řádu s účinností od 1.7. tohoto roku, která mj. ukládá orgánům činným v trestním řízení přerušit trestní stíhání obviněné(ho) právě z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání pro dobu výkonu funkce ústavního činitele. Takže, bude-li paní Vitásková skutečně občany zvolena, může soud požádat Senát PČR o její vydání k dokončení trestního řízení. V případě, že by ji horní parlamentní komora nevydala, musel by soud vyčkat na dobu, kdy jmenované případný mandát senátorky skončí… Pokud jde o další Váš dotaz, imunitu ústavních činitelů upravuje článek 27 Ústavy ČR. Z tohoto ustanovení v podstatě vyplývá, že „poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech…“, a dále „… za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech…“.