JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2022 14:51:00

Bojovat ochotni nejsme, to si prostě přiznejme

Bojovat ochotni nejsme, to si prostě přiznejme

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

 Dobrý den. Děkuji za slovo.

Já začnu asi tím, že jsou situace, kdy nestačí jenom nějaké morální apely, protože mohou často zavánět už určitou falešností až kýčem, a nemají vliv na chování obyvatelstva. Takže mi dovolte, abych byl až suše realistický. A úplně vynechám nějaká morální hesla.

Každý národ, který chce přežít, má ve svých dějinách určité okamžiky, kdy si musí zasloužit nárok na svou existenci. V krajním případě se to bohužel musí vybojovat v nějaké válce. V jaké jsme situaci my? Bojovat ochotni nejsme. To si prostě přiznejme, taková je realita. Když bojuje národ, který je nedaleko od nás, tak naší povinností, nikoliv jenom morální, ale pudem sebezáchovy je v tomto případě vytvořit mu týlové zázemí tak, aby ti vojáci, kteří bojují, měli postaráno alespoň o své ženy a děti, ať jich už je jakékoliv množství, protože pokud ani tuto roli nezvládneme, tak já jsem přesvědčen o tom, že opravdu se můžeme nacházet na naší dějinné křižovatce, že ten nárok na existenci můžeme opravdu ztratit, a potom se naprosto klidně a možná oprávněně můžeme stát dalším úspěšným cílem Vladimíra Putina.

Takhle to je. Pokud jsme národ, který jenom proto, že se najednou zdraží benzín či rohlík, začne přemýšlet o tom, že se na to svoje dějinné poslání a na ten nárok na existenci může vykašlat, pak vám natvrdo říkám, že si fakt nejsi jistý, pokud tento názor ovládne naši společnost, že ten nárok na existenci máme.

Copak je tak těžké pochopit, že jedním z válečných cílů Vladimíra Putina je nepochybně rozvrat Evropy? Já nevím, jaký měl plán, jestli je buďto nebudeme přijímat, to znamená, že Ukrajinci se naštvou i na nás a budou bojovat i s námi, nebo jestli naopak měl plán zahltit Evropu uprchlíky, a třeba i tmavé pleti, to teď nebudu rozlišovat, a teď se jenom těší na ty debaty, které postupně budeme vést tak, aby ta Evropa, včetně České republiky, se vnitřně rozmlátila.

Já jsem přesvědčen, a znovu říkám, nemluvím k vám jako moralista. Povinností všech politiků, kteří to myslí dobře s těmi národy, které u nás žijí anebo budou žít, je prostě zachovat se tak, že musíme přijmout ty uprchlíky, postarat se o ně a musíme to zvládnout. Jinak fakt se zamyslete, jestli ten národ má v této dějinné křižovatce, kterou zahájil Vladimír Putin, který zcela změnil svět, nebavme se už ve starých pojmech, svět se úplně změnil napadením Ukrajiny, a několikanásobně se změnily naše dějiny do budoucna a změnily se i dějiny Evropy.

Takže vás moc prosím, a obracím se i na opoziční politiky, koaliční, abychom moc nefacebookovali a z tohoto národa nedělali národ, který kvůli tomu, že se zdraží rohlík, tak klidně zahyne!

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama