JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2015 19:42:00

Zahajujeme spolupráci s Fondem Otakara Motejla

Zahajujeme spolupráci s Fondem Otakara Motejla

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán má za sebou prvních sto dnů ve funkci. Ministerstvo spravedlnosti za jeho působení spustilo webovou stránku data.justice.cz, která bude do budoucna shromažďovat všechna otevřená data z rezortu justice.

Prvními zveřejněnými daty jsou faktury a přehledy smluv. Ministerstvo také posílilo dohled nad insolvenčními správci a připravilo novou legislativu, která pomůže zprůhlednit insolvenční prostředí v České republice. Ve spolupráci s  Poslaneckou sněmovnou se rovněž podařilo urychleně předložit návrh na regulaci exekucí. Změny v osmi oblastech, z nichž pět je upraveno na základě ministerského návrhu, směřují k celkové humanizaci průběhu exekucí i k posílení dohledu nad exekutorskými úřady. Na ministerstvu také začala vznikat dlouhodobá koncepce soudnictví, tzv. Bílá kniha justice.

„Především mě těší, že se prakticky všechny rezortní složky během relativně krátké doby zapojily do projektu otevřených dat, který běží od března, a jehož cílem je otevřít justici jejím uživatelům, tedy veřejnosti. Aby zveřejněná data pouze neležela na webu, ale byla skutečně využívána a jejich publikování se zhodnotilo, zahajujeme nyní spolupráci s  Fondem Otakara Motejla, jež by měla posílit vazbu mezi ministerstvem a potenciálními uživateli našich otevřených dat,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministr spravedlnosti si dále cení spolupráce s Notářskou komorou, která vyústila ve zprovoznění velice účinného nástroje, díky kterému je nově možné založit obchodní společnost mnohonásobně rychleji než doposud, navíc s nižšími náklady a bez rizik spojených s čekáním na vyřízení věci u soudu. On-line zápisy prováděné notáři jsou v provozu na všech notářských úřadech od poloviny května.       

Ministr spravedlnosti se také dohodl s nejvyšším státním zástupcem na podobě nového zákona o státním zastupitelství, který posiluje nezávislost, pravomoci, ale i odpovědnost státních zástupců. Návrh zákona, který do konce června odejde do vlády, počítá se vznikem Speciálního státního zastupitelství, zrušením vrchních státních zastupitelství a zavedením transparentních výběrových řízení na vedoucí státní zástupce.

Ministerstvo také pokračuje v přípravě nového trestního řádu, který by měl přesunout těžiště trestního řízení před soud, a výrazně jej zefektivnit. Do role odborného garanta ministr angažoval legendu trestního práva Dagmar Císařovou. Paragrafované znění nové právní úpravy však bude vznikat na půdě ministerstva.

„Jsem přesvědčen, že zákony by měly psát zaměstnanci ministerstva, proto jsme začali budovat legislativní centrum. A i v souvislosti s přechodem na státní službu reorganizuji spolu se státním tajemníkem úřad tak, aby byla personálně stabilizována a posílena především legislativa,“ uvedl ministr Pelikán. 

Následující přehled shrnuje hlavní výsledky činnosti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána od jeho jmenování do funkce dne 12. března. Výčet zároveň nastiňuje plány do konce tohoto roku.

Posílení transparentnosti insolvenčních řízení a boj s insolvenční mafií

·       Novela vyhlášky - výrazné omezení možnosti zřizování fiktivních provozoven insolvenčních správců; povinnost správce setrvat na pobočce po celou dobu úředních hodin alespoň jeden den v týdnu, a v této době být k dispozici dlužníkům v insolvenčním řízení; vyhláška zveřejněna ve Sbírce zákonů 30. 4. 2015, účinnosti nabyde 1. 8. 2015.

·       Návrh novely insolvenčního zákona- důsledná ochrana práv účastníků insolvenčního řízení; posílení dohledových pravomocí ministerstva nad insolvenčními správci; snížení administrativní zátěže insolvenčních soudů; regulace komerčních subjektů způsobilých negativně ovlivnit konkrétní insolvenční řízení; posílení ochranných prvků zamezujících podávání tzv. šikanózních insolvenčních návrhů; odeslání návrhu novely do vlády do konce června tohoto roku.

·       Rozsáhlé kontroly insolvenčních správců.

·       Monitoring podezřelých insolvenčních řízení – nastavení algoritmu pro vyhledávání podezřelých insolvenčních řízení a komunikace s orgány činnými v trestním řízení.     

Regulace exekucí a byznysu s dluhy

  • Návrhy Ministerstva spravedlnosti v rámci poslanecké novely exekučního řádu a občanského soudního řádu – především výslovné zakotvení pořadí, v němž mají být vydávány exekuční příkazy a tedy zajišťován dlužníkův majetek (povinnost exekutora vymáhat pohledávku nejprve z peněz dlužníka uložených na účtu či ze mzdy a až v posledku z prodeje movitých nebo nemovitých věcí); povinnost exekutora pořizovat videozáznam z prováděné mobiliární exekuce; efektivnější systém prohlídek exekutorských úřadů.
  • Posilování dohledu nad exekutorskými úřady.
  • Polidštění formulářů – spolupráce s Člověkem v tísni.

Výkonná a otevřená justice

Rychlejší a efektivnější trestní řízení, pomoc poškozeným, opatření proti recidivě   

Kauzy

Tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama