ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2010 19:04:22

Nový sazebník ulovené zvěře pro Polici ČR

Nový sazebník ulovené zvěře pro Polici ČR

Problematiku pytláctví a hodnoty upytlačené zvěře napomáhá řešit hodnotový sazebník pro zvěř a ryby.

Problematiku pytláctví a hodnoty upytlačené zvěře napomáhá řešit hodnotový sazebník pro zvěř a ryby. Tento sazebník slouží pro účely Policie ČR a byl připraven ve spolupráci s ní a některými nevládními organizacemi. Cílem je poskytnout policii vodítko pro její rozhodování v případech pytláctví.

Hodnotové sazebníky jsou konstruovány tak, aby výsledná hodnota neoprávněně ulovené zvěře odrážela účelně vynaložené náklady na obstarání stejné nebo obdobné věci nebo uvedení věci v předešlý stav. Nejedná se tedy pouze o cenu zvěřiny, ryb, popřípadě trofej. Hodnoty v sazebníku se skládají mimo jiné z ceny za nákup, odlov, veterinární ošetření, karanténní péči a další. Tento komplexní přístup vyčísluje finanční částku, za kterou je možné upytlačený organizmus vrátit do přírody.

15. dubna svolal předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pan ing. Jiří Papež k tomuto sazebníku jednání za účasti zástupců Komory soudních znalců a Státního zastupitelství. Cílem bylo seznámit přítomné poslance a zástupce vyjmenovaných institucí s existencí sazebníku, principy jeho vytvoření a nalézt konsenzus pro jeho aplikaci v praxi. V rámci platných právních norem není totiž možnost vytvořit podzákonný předpis, kterým by byli při svém rozhodování vázáni soudní znalci, státní zástupci potažmo soudci.

Zástupci Komory soudních znalců a Státního zastupitelství se ztotožnili s myšlenkou sazebníku a souhlasili s principy jeho konstrukce. Poukázali však na nezávislost soudů a samostatné posuzování jednotlivých soudců, kteří se v jednotlivých kauzách mohou rozhodovat individuálně.

Přílohou tiskové zprávy jsou i hodnotové sazebníky pro zvěř a ryby, které budou v první řadě sloužit orgánům činným v trestním řízení k prvotnímu zjištění skutkové podstaty věci a zařazení do procesu vyšetřování. Sazebník pro zvláště chráněné organizmy má ve své kompetenci ministerstvo životního prostředí, které jej dosud nepředložilo.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama