Jan Blažek

  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2013 14:42:48

Potvrzeno: nenápadně se chystá další privatizace nemocnic

Potvrzeno: nenápadně se chystá další privatizace nemocnic

Věci veřejné vidí za mediální rétorikou některých krajských politiků o nutnosti ozdravit nemocnice potvrzení svých odhadů, že se otevírá cesta k prodeji zejména těch, kterým by hrozil bankrot.

 „Podle vyjádření královéhradecké krajské zastupitelky Fialové (nestraník za KSČM), je jednou z možností, jak nemocnice ozdravit, jejich privatizace, což přesně odpovídá scénáři, na který jsem upozorňoval a jenž se nyní potvrzuje. Tento trend se může dotknout všech regionů bez rozdílu,“ uvádí předseda krajské rady Věcí veřejných v Jihomoravském kraji Jan Blažek.

Podle jeho slov je zvláštní, že se privatizací zaštiťuje právě členka dozorčí rady holdingu nemocnic a  zastupitelka za KSČM. „Meritum problému ale hledejme v systému financování zdravotními pojišťovnami, který je v přímé dikci Ministerstva zdravotnictví. Jeví se jako silně pro korupční a možnost, že se chystají výhodné prodeje vybraných nemocnic domluveným zájmovým skupinám, nemusí být science - fiction,“ říká Jan Blažek.

Jihomoravské Věci veřejné nedávno vyjádřily své obavy, že nemocnice se už letos můžou dostat do vážných rozpočtových problémů. A to v důsledku nižších plateb od  pojišťoven, které kvůli úhradové vyhlášce klesnou o dvě procenta. A také kvůli zvýšené sazbě DPH, která zdraží nákup naprosté většiny zdravotnického materiálu. Jan Blažek vyslovil v této souvislosti domněnku, že pokud by mělo v důsledku výše jmenovaných faktorů dojít k omezení lékařské péče, mohlo  by to otevřít cestu k privatizaci deficitních nemocnic. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama