Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2016 21:06:06

Heč, já si u chalupy budu stavět Velkou čínskou zeď!

Heč, já si u chalupy budu stavět Velkou čínskou zeď!

Aneb zamyšlení nad tím, jak by se nám krásně žilo bez přebujelých úřadů a bez stohů všemožných orazítkovaných papírů, bez kterých snad nesmíme už ani vykročit na ulici.

Začalo to úplně nevinně. Po jednom obzvlášť krutém případu vandalismu, který se vyskytl na mém pozemku, jsem si řekl, že si ten pozemek oplotím jednoduchým pletivovým plotem. Podal jsem ohlášení stavby a už jsem si v duchu začal plánovat, co tam vysadím, až bude můj pozemek ochráněn. Jenže ouha.

Když jsem dnes ráno otevíral dopis, který přišel z tamního úřadu, vidina plotu se rozplynula v dáli. Najednou jsem si připadal, jako bych na těch pár metrech čtverečních chtěl vlastnoručně postavit Eifellovu věž. Nebo celý Karlův most i se všemi sochami a stánkaři. A nebo spíše Velkou čínskou zeď, protože ta svým způsobem také plní úlohu plotu, takže by se sem hodila asi nejvíce.

Každopádně je jasné, že – aniž bych to původně zamýšlel – tam budu stavět něco hodně rozměrného. Nechce se mi totiž věřit, že tolik potvrzení, stanovisek a dalších zbytečných papírů, které teď mám tomu úřadu předložit, po mě chtějí jen kvůli stavbě pár metrů obyčejného plotu.

Jen si to vezměme popořadě. Územní souhlas bych ještě jakž takž chápal, ale k čemu je stanovisko Správy a údržby silnic? Pravda, pár metrů od chystané stavby sice jakási silnička vede, avšak projede po ní sotva pár aut denně, což by ani stavba plůtku nezměnila. Proto soudím, že se mě ti úředníci snaží přimět, abych místo plotu spáchal tak rozsáhlou stavbu, že už její realizace vytíží všechny silnice v okruhu několika kilometrů. Jinak totiž nechápu, k čemu by to stanovisko u takové drobnosti potřebovali.

A z toho, že je nutné i stanovisko odboru kultury na trojkovém obecním úřadě, usuzuji, že ta stavba zcela zastíní těch pár památkově chráněných chaloupek, které se choulí na protější straně návsi. Už vidím ty davy turistů, jak se budou jezdit dívat na moji Velkou čínskou zeď a po těch pár roubenkách už nikdo z nich ani neštěkne! Navíc budou mít výhodu, že k té zdi snadno trefí, protože se bude jednat o dominantu, která změní krajinný ráz celého Křivoklátska – aspoň to tak vypadá podle toho, že je k tomu potřeba souhlas Správy CHKO.

Přesto si myslím, že ti úředníci jsou trochu nedůslední. Myslím si, že takto významná stavba by si zasloužila i vyjádření Ministerstva obrany, zda nebude svojí výškou narušovat dráhu raket, které náš velký zámořský bratr pravidelně posílá na ty, kdo nesdílejí jeho ekonomické zájmy. A nesmí chybět ani stanovisko Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, neboť podobnou stavbu si může leckterý technik splést s temelínským reaktorem a vložit tam palivový článek.

Každopádně mám velké obavy, že jestli tam opravdu vznikne tak velká zeď, nepůjde mi na pozemek dost světla a ty květiny, které tam hodlám vysadit, budou chřadnout. Zjevně tam budu muset někudy zapojit elektřinu a přisvěcovat, aby ty chuděry v tom stínu nezašly. A účet za elektřinu pak naúčtuju těm, kdo vymysleli, abychom v naší zemi na každé upšouknutí potřebovali stoh papírů.

Každopádně doufám, že se po příštích volbách dostane do parlamentu někdo, kdo s tímto byrokratickým molochem skoncuje jednou provždy. Někdo, kdo zajistí, aby soukromníkům při podobných menších stavbách stačilo vyřídit jeden či dva papíry a aby skončila současná situace, kdy papírování ohledně drobných staveb je leckdy náročnější než stavba samotná.

A doufám taktéž, že se toho dočkám co nejrychleji. Na plot totiž sice ještě stačím, ale úplně sám stavět Velkou čínskou zeď, to bych hodně nerad. Navíc teď, když naplno začíná houbařská sezóna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama