Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2016 14:22:43

Hit letošních voleb: podivné koalice rádoby-národovců

Hit letošních voleb: podivné koalice rádoby-národovců

Jak se tak dívám na složení koalic pro letošní krajské volby, nestačím se divit, co všechno se tam dalo dohromady.

Ona taková podivná spojenectví nejsou v české politice ničím novým. Už mě ani nepřekvapuje, že Zelení, největší odpůrci konzervatizmu, na Plzeňsku kandidují dohromady s údajně konzervativní KDU-ČSL (ze které se dnes stává ITU-ASL, tedy Islámsko-teokratická unie - arabská strana lidová) Co ale udivuje, jsou různé podivné koalice a další bizarnosti i v rámci stran s národoveckou, euroskeptickou či obecně protisystémovou rétorikou.

Tak například koalice SPD a SPO, pro kterou se vžil název Duo Velemůra (podle jmen předáků – Veleba a Okamura). Jakkoliv souhlasím s většinou toho, co Okamura říká, po tomto spojení přestávám věřit, že to myslí doopravdy. Podezřelá je totiž skutečnost, že se SPD, která údajně usiluje o vystoupení z EU, dala dohromady se stranou, jež kopíruje názory Miloše Zemana – a ten je přitom nadšeným eurofederalistou, vyvěsil na Hradě ten modrý hadr a dlouhodobě usiluje o to, aby ČR přijala euro (byť to teď nedává tolik najevo, aby se nepřipravil o podporu veřejnosti). Spojení těchto dvou uskupení mi tedy přijde dost schizofrenní.

Dalším podobným případem je koalice DSSS a LEV 21 v Ústeckém kraji. Opět je velmi podivné, že se strana, která sama sebe označuje za národoveckou, spojuje s lidmi blízkými Jiřímu Paroubkovi – který byl dlouhou dobu stranickým kolegou a spolupracovníkem Sobotky a Dienstbiera a navíc hlasitě podporoval Lisabonský diktát.

Neméně pochybná je též koalice Patriotů se Sládkovými republikány. Jakkoli považuji Patrioty za slušnou stranu, myslím si, že spolčování s rozvracečem národovecké scény Sládkem bylo chybou – zejména pokud uvážíme, co se dělo okolo demonstrace pořádané letos 9. dubna před Lihovým domem. Sládek se tam tehdy nejprve pokoušel mermomocí vnutit jako řečník, čímž odlákal řadu lidí i spolupracujících subjektů (Národní obroda, aj.) – a pak se ani neobtěžoval přijít, protože věděl, že svoji rozvracečskou práci již vykonal.

Něco podobného platí i pro Úžeh, což je lidový název pro spojené trosky Úsvitu bez Okamury a BPI bez Konvičky. Myslím si, že ani jejich nepřesvědčivá národovecká rétorika neodvrátí úpadek tohoto uskupení složeného ze zrádců a dalších pochybných existencí.

A v neposlední řadě vidíme podivné koalice i u Svobodných (kteří národovci ani zdaleka nejsou, ale pořád mají lehce euroskeptickou rétoriku). Už jsme si zvykli na to, že se dali dohromady se Soukromníky – což je strana, jejíž klíčový hráč Valenta má k podpoře drobných živnostníků asi tak stejnou motivaci jako Babiš. Nicméně koalice, kterou zplodili na Plzeňsku, vyrazila dech i mně.

Svobodní se tu totiž dali dohromady s hnutím STAN – ano, čtete dobře, s tím samým hnutím, které dlouhodobě dělá křoví TOP 09 a přihlíží (či dokonce přispívá) k tomu, co tato strana provádí (zvyšování daní, církevní tunel, aj.). Je skutečně příznačné, že Svobodní, kteří se označují za euroskeptiky, jdou do voleb dohromady s hnutím, ve kterém nechybí takoví eurohujeři, jako je např. europoslanec Stanislav Polčák.

Abyste si to nevykládali špatně – já nejsem vůbec proti tomu, aby se národovecké síly spojovaly. Ostatně, já i mí kolegové o něco podobného usilujeme už delší dobu. Nicméně je nutné, aby všichni, kdo do dané koalice vstoupí, byli skuteční národovci – a ne prospěcháři a kryptoslunkomanči, jak to vidíme dnes. Protože takovéto nedůvěryhodné spolčení zpravidla přinese daleko horší výsledky, než kdyby zúčastněné strany kandidovaly samostatně.

Zdá se tedy, že zbývá jediná národovecká strana, která se rozhodla nespolčovat s pochybnými existencemi a i přes všechny peripetie způsobené represemi režimu jde do voleb ve všech krajích se svou vlastní kandidátkou. Na jednu stranu jsem rád, že jsme se tímto vyprofilovali jako jediní skuteční národovci. Teď jde ale hlavně o to, aby to věděli i voliči a aby nerozmělňovali své hlasy volbou těch, kteří se za národoveckou rétoriku pouze schovávají.

P.S. Přes to všechno, co jsem v článku popsal, tu probíhají pokusy spojit všechny skutečné národovce do jednoho šiku. Jedním z těchto pokusů bude velká nadstranická demonstrace za vystoupení z EU, která se bude konat 17. září od 14:00 na Václavském náměstí v Praze - více info na tomto odkazu:

https://www.facebook.com/events/282665355428964

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama