Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2015 12:14:16

Proč KSČM protestuje proti konvoji, který je naplněním jejích idejí?

Proč KSČM protestuje proti konvoji, který je naplněním jejích idejí?

Konvoj cizích vojáků, který se v minulých dnech přehnal přes naše území, ukázal několik zajímavých skutečností.

Jednak samozřejmě očekávanou nevyváženost českých médií, která se rozplývala nad družbou s ,,bratrským vojskem“ a v zápalu biľakovského nadšení jaksi zapomínala objektivně informovat o těch, kdo s konvojem nesouhlasili. Pak také konvoj vyjevil bolestnou skutečnost, že stejně jako v letech 1939 a 1968 je zde řada těch, kdo vítají cizí vojáky s otevřenou náručí.

.

Na druhou stranu dokázali dragouni mobilizovat poměrně velké množství lidí, kteří s cizími vojáky na našem území nesouhlasí. Řada demonstrací, z nichž tří jsem se i osobně zúčastnil, dokázala výrazně zředit mediální proamerickou hysterii. Alarmující je ale skutečnost, že odpůrci konvoje měli záštitu pouze ve dvou politických stranách, a to v Národní demokracii na pravici a – pro mnohé jistě překvapivě – i v KSČM na levé straně spektra.

.

Zdá se to nepochopitelné. Konvoj – jakožto demonstrace vojenské síly agresora v podřízené provincii – byl ukázkovou aplikací komunistické ideologie do západního světa, stejně jako celá bruselsko-washingtonská nadnárodní oligarchie, která za konvojem stojí a která dokázala mimo konvoje uvést do chodu i mnohé další myšlenky Marxe či Trockého. Zdálo by se, že KSČM bude hlavní stranou, která konvoj přivítá, ale nestalo se tak.

.

Nabízí se tedy otázka: Proč tomu tak je? Proč KSČM šla sama proti sobě a proti svým idejím? Dlouho jsem se nad tím zamýšlel a nalezl jsem tři možná vysvětlení.

.

První z nich je nasnadě. Je zřejmé, že mnoho členů KSČM nepatří zrovna mezi nejinteligentnější lidi, takže mnozí stále žijí v paradigmatu kapitalistického západu a levicového východu. Nestačili si všimnout, že tento model již čtvrt století neplatí. Že se svět mezitím přepóloval a Rusko se stalo spíše výspou tvrdého kapitalismu – oproti socialistickému západu. A protože si nestačili všimnout, že USA již pro ně nejsou nepřítelem, ale spíše ideovým vzorem, šli proti konvoji demonstrovat.

.

Druhý z možných důvodů je taktéž zřejmý. Mnozí významní členové KSČM podle mě s konvojem souhlasili a pouze předstírali opak, aby získali další voliče. Na rozdíl od těch, kdo zůstali zastydlí v minulém paradigmatu, si tito lidé uvědomili skutečnost a intuitivně poznali, že zde nezanedbatelné procento lidí bude proti konvoji – a že jim tito lidé mohou pomoci vydržet v parlamentu i po dalších volbách.

.

Je tu však i třetí důvod – a podle mě je to ten nejvýznamnější, který se týká daleko více členů KSČM než ty první dva. Abychom jej pochopili, podívejme se do historie, a to do období 2. světové války a protektorátu. Tehdy se komunisté připojili na stranu demokratů a aktivně se účastnili protinacistického odboje. Jistě to však nedělali z lásky k demokracii. Činili tak proto, že v nacismu viděli konkurenční diktátorský režim – a jak je známo, každý diktátor se ze všeho nejvíce bojí jiného diktátora, se kterým musí soupeřit o moc. Proto KSČ bojovala proti nacistům a dokázala v tomto boji spolupracovat i s antikomunisty, které by pro ni byli jinak nesmiřitelnými oponenty.

.

Nyní se historie opakuje. Západní svět se stává obětí nadnárodní kmotrovské struktury, která pomocí Brusele a Washingtonu upevňuje svoji moc. Komunisté vidí v těchto kmotrech svoji konkurenci – a proto dochází k této paradoxní situaci. Přestože se ideje komunistů neliší moc od těch, které prosazují mezinárodní kmotři (stejně jako se moc nelišily od těch nacistických), jde KSČM proti systému a proti plánům novobolševických kmotrů – jako byl například onen konvoj.

.

Samozřejmě to neznamená, že bychom měli začít volit KSČM. I ona jednou zklame – stejně jako zklamala KSČ po konci nacismu, když svoji moc využila k nastolení totality. Přesto bychom z této situace měli vyvodit závěry. Musíme si uvědomit, že když je situace tak vážná, že je to už příliš i na KSČM, jde skutečně do tuhého. Spolupráce demokratů a komunistů, kterou jsme viděli za protektorátu, se na chvíli znovu stala skutečností – zejména proto, že jsme znovu protektorátem, kterému vládne cizí moc.

.

Každopádně si mnohé politické strany svojí podporou konvoje uřízly velkou ostudu. Ukázaly totiž (včetně některých, které se nominálně označují za pravicové), že jsou ještě daleko komunističtější než samotná KSČM.

.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama