ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2014 14:07:44

Dohoda CETA umožní větší vývoz mléčných výrobků na trh za oceánem

Dohoda CETA umožní větší vývoz mléčných výrobků na trh za oceánem

Senátor Jan Veleba se ve dnech 26. až 31. května zúčastnil pracovní cesty Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR do Kanady.

„Z Kanady jsme přivezli návrh předsedy kanadského Senátu Noela Kinselly připravit trojstranný projekt potravinové produkce „Kanada – ČR – vybraná rozvojová země“. V této záležitosti podám informace a impuls ministrovi zemědělství a ministrovi zahraničních věcí vlády ČR a České zemědělské univerzitě Praha, která provozuje katedru tropického zemědělství,“ poznamenal senátor Veleba. V Kanadě absolvovala česká delegace celkem deset jednání s představiteli hospodářského a politického života, jednání s představiteli Centra pro evropská, ruská a euroasijská studia torontské univerzity, setkala se s krajany a navštívila celosvětově úspěšnou firmu na výrobu vodních armatur Karla Velana. Jednání probíhala v Ottawě, Montrealu a Torontu.

„Pro mne osobně byla nejdůležitější jednání s hlavním vyjednavačem globální obchodní dohody CETA mezi Kanadou a EU a bývalým premiérem provincie Quebek Pierrem Johnsonem, dále s předsedou kanadského Senátu Noelem Kinsellou, s viceprezidentem Hospodářské komory provincie Ontario a představiteli Ministerstva zemědělství a potravin Kanady i se zástupci senátního Výboru pro zemědělství a lesnictví,“ doplnil Jan Veleba.

Připravovaná dohoda CETA se podle senátora dotkne i zemědělství EU, tedy i ČR a umožní větší vývoz mléčných výrobků na kanadský trh a je tedy nutno pohlídat, aby se na něm mohli podílet i čeští zemědělci a potravináři.

„Uzavřením této dohody se dále otevřou také možnosti především pro průmyslové a stavební firmy, bude to příležitost pro export průmyslových výrobků a k účasti firem na veřejných zakázkách v Kanadě,“ uvedl dále Jan Veleba, který celkově hodnotí tuto cestu jako velmi přínosnou po stránce informační, nových kontaktů a konkrétních návrhů spolupráce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama