ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2016 16:35:00

Tak nám Hermanovi milí krajané a premiérovi spojenci žádají omluvu

Tak nám Hermanovi milí krajané a premiérovi spojenci žádají omluvu

Krůček po krůčku, krok za krokem se připravuje půda, aby se přepsaly naše dějiny. Pro vládu ČR je zčista jasna partnerem sudetoněmecké krajanské sdružení, ministr vlády je nazývá „milými krajany“, když premiér jde ještě dál...

Předznamenává je našimi spojenci. No a milým krajanům je to málo, s jídlem roste chuť a přechází do útoku.

Jejich posledním terčem je umírněný a opatrný politik, druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Milan Štěch a potažmo horní komora Parlamentu ČR. Na nedávné akci, při které vzpomínali na poválečný odsun z Brna, sestavili dopis adresovaný senátorům, který pronikl do médií, ve kterém se mimo jiné píše:  „Dne 15. května 2016 přednesl předseda Senátu pan Milan Štěch na Terezínské tryzně nenávistný, ostře protiněmecký projev, ve kterém s uplatněním nepřípustného principu kolektivní viny bagatelizoval a ospravedlňoval poválečné vyhnání sudetoněmeckého obyvatelstva z Československa. Násilí, kterým bylo toto vyhnání provázeno, označil senátor Štěch za excesy jednotlivců, přestože šlo o státní mocí organisované, podporované – a následně amnestované – genocidium spáchané na československých občanech pro jejich ethnický původ“.

Nevím, do jaké míry je tento pamflet oficiální, určitě u něho nebyl Gerd Posselt, ale jenom to, že někdo z oněch „milých krajanů“ odešle z Brna do Senátu takto stylizovaný dopis je skandální a nebetyčná drzost. Drzost, která ovšem zapadá do kontextu zahraniční politiky této vlády. Vlády, která poklonkuje Berlínu, která hraje dvojí hru kolem migrace, kolem církevních restitucí, kolem prezidenta. Nejde přitom jenom o premiéra, který je čitelný a jehož konání je už dnes zřetelně pod imperativem ve stylu dělat vše tak, abych se udržel. Přeloženo do normálního jazyka – dělat vše tak, abych se zalíbil, abych vyhověl a oni mně podrží a budu premiérem. Ti „oni“ ale nejsme my Češi, je to někdo jiný.

Už vůbec nejde jen o ministra kultury Hermana, ten má čilé styky s krajanským sudetským sdružením už mnohaleté, stejně jako jeho někteří spolustraníci. Jde o mnohem sofistikovanější politiky. Jen pro ilustraci. Určitě se mnoha lidem líbí hesla a politické výroky Andreje Babiše. I když je opatrný a šetří jimi, tak čas od času se vyjádří, respektive se vyjádřit musí. A když už to udělá, tak je to jakoby jasné a každý tomu rozumí. Jak ale rozumět vyjádřením k obdobným tématům jeho spolustraníků, jako jsou například ministr spravedlnosti Robert Pelikán, či poslanec Zlatuška nebo europoslanec Telička. Jsou rovněž jasná, ale ve srovnání s těmi Babišovými přesně opačná, což je velmi zvláštní, neboť to jsou významní představitelé Hnutí ANO, jemuž Andrej Babiš předsedá. A jak známo, v jiných otázkách drží otěže pevně v ruce. A tak by možná neškodilo, kdyby se pan předseda ANO a místopředseda vlády k útoku zástupců „milých krajanů“ na předsedu Senátu vyjádřil a po něm i ti černí vzadu z jeho kamarily.

Jde přece o fundamentální historické otázky naší země, které jsou možná důležitější než elektronická evidence tržeb, či protikuřácký zákon a odpověď na ně by měla být jasná a jednoznačná. Nikoliv taková, aby si každý mohl vybrat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama