ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2015 11:31:35 - Betinka

americký konvoj v ČR

Proč si myslíte, že u nás americký konvoj vyvolává takové emoce? Přijde mi, že u nás stále dost lidí sympatizuje s Ruskem a Putinem a z postkomunistických zemí jsme v tomto trochu raritou. Mám pravdu? Nebo jak si vysvětlujete, že u nás se to tak řeší. Není to pro nás ostuda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2015 20:02:54 - Jan Veleba

 Je to velmi složitá záležitost. Základ vidím v tom, že mnoho občanů má z doby, kdy zde byla dislokována sovětská vojska po okupaci 21. srpna 1968, k cizím vojskům odpor a to bez ohledu na jejich národnost. Druhým důvodem jsou dlouhodobé neobjektivní informace ke konfliktu na Ukrajině a k situaci v Rusku. Zde doporučuji si stáhnout články a rozhovory nestora české žurnalistiky a specialisty na Rusko a postsovětské země pana Petránka. Tím, že je toto zpravodajství, zejména u veřejnoprávní ČT dlouhodobě nevyvážené a dost jednostranné se dociluje u mnoha lidí pravého opaku. To jest averze k politice USA a sympatie k politice Putina - stačí si projít sociální sítě a reakce na postoje českých politiků, kteří převážně papouškují jednotnou rétoriku EU. A právě jízda amerického konvoje, která podle mne není dobrý nápad, dává lidem, kteří nejsou spokojeni, aby se projevili. Je zde i silná skupina velmi informovaných a zasvěcených občanů, kteří ví, že když padla železná opona a skončila studená válka, že se Západ otci "perestrojky" a hlavnímu tvůrci uvolnění napětí Michailu Gorbačovovi zavázal, že když se rozpustí Varšavská smlouva (protiváha NATO), tak NATO zůstane ve stávajících hranicích a nebude se rozšiřovat. To nebylo dodrženo a NATO se rozšířilo směrem na východ až do pobaltských zemí. A zrovna odtud americký konvoj jede. Takže jak vidíte, není to tak jednoduché a už vůbec ne černobílé.