ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2010 19:18:00

Posuňme náš sport dopředu, a ne do tzv. Řecka

Posuňme náš sport dopředu, a ne do tzv. Řecka

Řeč na 3. schůzi Poslanecké sněmovny PČR, 10. srpna 2010.

Dobré již pozdní odpoledne, vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vláda, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, myslím si, že budu stručný, ale doufám, že budu věcný. Po přečtení vládního programu v oblasti sportu, který má jen několik málo řádek, jsem se rozhodl dnes vystoupit. Důvodem je, že mně jako poslanci a mluvčímu pro sport stínové vlády sociální demokracie, ale především jako bývalému profesionálnímu sportovci nejsou lhostejná tato žalostná vládní opatření v oblasti sportu. Premiér Petr Nečas přitom před volbami jasně avizoval, jak je pro vládu sportovní odvětví důležité.

Je všeobecně známo, že se dnes řadíme mezi státy, které v poměru k HDP dávají na sport nejméně peněz. To je pro rozvoj sportu a vůbec jeho udržení alespoň v současné úrovni velmi špatná cesta. Je tedy namístě položit si otázky: Chceme, aby u nás vyrůstali noví talentovaní sportovci? Nebo se vydáme cestou průměrných výsledků? Budeme rozprodávat majetek sportu tak, abychom sport jen udržovali, anebo ho chceme odpovědně rozvíjet?

Současný stav, kdy chybí odpovídající návrhy systémových řešení, sportovní oblast dlouhodobě devastuje. A to je pro národ, který sportem žije, velmi špatná zpráva.

Vyzývám tedy vládu, aby se touto problematikou neprodleně zabývala a společnými silami jsme hledali cestu, která rozvoj českého sportu postaví znovu na trať a která mu zajistí dostatečné finanční prostředky pro jeho odpovídající rozvoj.


Sociální demokracie bere sportovní oblast velmi vážně a má v plánu ji svými návrhy odpovědně rozvíjet. Například podpořit novelu loterního zákona tak, aby určité množství peněz šlo striktně do sportu. Dále využít nabídky České televize, která nabízí prostředky z reklamy, jež do této doby šly na fond digitalizace a skončí zhruba v polovině roku 2012. Doslova to znamená, vysílejme reklamu v České televizi, dejme jí rozumné procento, abychom z reklamy vygenerovali miliardu až miliardu a půl a rozdělme se. Třetinu kultura, třetinu sport, třetinu Česká televize na digitalizaci archivu. Myslím si, že najdeme spoustu dalších možností a nápadů, jak českému sportu pomoci. Znovu ale opakuji, že ten, kdo se musí přestat tvářit, že sport, nejen špičkový, ale i masový v České republice neexistuje, je vláda.

Možností, jak přinést finanční prostředky do sportu a nápadů na jeho posílení je určitě celá řada. Proto vás dnes žádám, vážení kolegové, pracujme, hledejme a vytvořme takový systém, který posune náš sport dopředu a ne do tzv. Řecka, jak jsme v posledních měsících zvyklí slýchat. Za sebe a za sociální demokracii jsem připraven pracovat a naslouchat všem, kteří se mnou souhlasí, že sport je pro naši společnost důležitý a potřebný pro rozvoj osobnosti, utužení zdraví, prevenci kriminality a především také pro pocit hrdosti na to, že jsme malá, ale úspěšná země v oblasti sportu.

Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama