Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2010 8:34:00

Prolomení limitů pomůže nezaměstnaným

Prolomení limitů pomůže nezaměstnaným

V okresní organizaci KSČM proběhla diskuse k prolomení limitů těžby uhlí.

OV KSČM v Mostě pečlivě prostudoval Aktualizaci státní energetické politiky vydanou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. OV KSČM se snažil o maximálně citlivý přístup k dané problematice. Výsledný postoj OV KSČM je pak výsledkem důkladného posouzení přínosů a záporů varianty prolomení limitů těžby v severních Čechách. Právě dopad na region samý je podle OV KSČM tím nejpodstatnějším atributem při tvorbě výsledného rozhodnutí. Na problematiku je pak potřeba nahlížet zejména s ohledem na odborné a nikoli politické argumenty.

OV KSČM se po důkladném zvážení veškerých relevantních informací usnesl podpořit aktuální návrh Aktualizace státní energetické politiky vydanou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Primárním aspektem pro rozhodnutí přiklonit se k variantě prolomení těžebních limitů je zejména nezaměstnanost v regionu, která je dlouhodobě jednou z nejvyšších z celé ČR. Dále nelze opomenout ani koncepci MPO ČR, která vychází z přesvědčení, že je nutné zajistit dlouhodobou energetickou soběstačnost ČR, která je pak samozřejmým předpokladem dalšího rozvoje českého hospodářství.

Na druhou stranu je toto rozhodnutí OV KSČM podmíněno jednoznačným a transparentním přístupem k ochraně zájmů veškerých obyvatel, kterých se rozhodnutí o těžbě hnědého uhlí jako strategické suroviny přímo týká. Dále OV KSČM požaduje, aby bylo při vypořádání citlivě posouzeno odškodnění seniorů a podpořeno vzdělání dětí ze sociálně slabých rodin u dotčených subjektů. Důležitým způsobem odškodnění postižené lokality je pak i podpora sportu a tělovýchovy v regionu a jakékoli další případné kompenzace směřující do regionu postiženého dlouhodobě těžbou hnědého uhlí. Další zásadní podmínkou podpory je, že těžební organizace při vypořádání střetů zájmů zohlední zájmy malých a drobných podnikatelů, kterým zajistí možnost podnikání v nových lokalitách.

Velký důraz je třeba věnovat tvorbě fondu škod a náhrad, který je tvořen pro rekultivaci po skončení důlní činnosti. Tento fond musí být tvořen v takové výši, aby bylo umožněno nejen zrekultivovat prostor po důlním díle, ale aby část prostředků byla věnována obcím a městům v regionu, který je důlní činností zasažen.

 Radek Belej, předseda OV KSČM Most

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama