ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 18:18:00

Máme podporu německé vládní FDP

Máme podporu německé vládní FDP

Zástupci Věcí veřejných jednali v Berlíně nejen o finanční pomoci Řecku.

Zástupci strany Věci veřejné se v Berlíně setkali s představiteli vládní strany FDP. Josef Zieleniec a Kristýna Kočí se zúčastnili jednání s předsedou FDP, vicekancléřem a ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a expertem na zahraničí Michaelem Georgem Linkem.

„Jednali jsme mimo jiné o podpoře, kterou FDP chce dát straně Věci veřejné, a samozřejmě také o aktuální mezinárodní situaci, konkrétně o Řecku," řekla Kristýna Kočí.

Věci veřejné nesouhlasily s návrhem finanční pomoci Řecku.
„FDP původně také nesouhlasila, ale v rámci koaličních dohod pomoc nakonec podpořila. Společně jsme se shodli na tom, že do budoucna bude nutná intenzivní spolupráce FDP, VV, ale i dalších stran na mezinárodní úrovni, zejména na půdě EU, a diskuse nad problémy, aby se zabránilo opakování „řecké" situace v jiné zemi," dodala Kočí.
 
Věci veřejné při jednání zdůraznily, že každá země musí nejprve hledat pomoc a řešení svých problémů u sebe, není možné, aby se špatně hospodařící státy spoléhaly na případnou pomoc od okolních zemí.

V této souvislosti Věci veřejné deklarovaly záměr v tomto smyslu vyvinout tlak také na českou vládu. „Setkání bylo velmi pozitivní a věřím, že to je zároveň začátek úzké vzájemné spolupráce," uzavřela Kristýna Kočí.
 
Josef Zieleniec a Jan Hrdina představili vize zahraniční politiky strany Věci veřejné. Ta stojí na třech základních pilířích:

1.       Partnerská spolupráce v Evropské unii.
2.       Aktivní a loajální spojenectví se Spojenými státy a dalšími členskými zeměmi NATO.
3.       Intenzivní, všestranné a přátelské vztahy se sousedy.
 
„Věci veřejné prosazují, aby o všech důležitých otázkách, které se týkají občanů EU, měli tito oni sami možnost rozhodovat prostřednictvím referenda," řekl Jan Hrdina, garant zahraniční politiky programu VV.

Věci veřejné chtějí dále prosadit snížení výdajů EU na společnou zemědělskou politiku a přesunutí těchto peněz na evropské projekty v oblasti vědy a výzkumu, snížení administrativní zátěže EU a zajištění energetickou politikou a koordinovaným jednáním s dodavatelskými zeměmi.

„Chceme obchodní bariéry - například cly, kvóty a tak dále - na výrobky vyráběné bez ekologických, pracovních či sociálních standardů, tedy ekologické clo. Požadujeme jednotný postup v rámci EU vůči ostatním velmocím, jako je Rusko a Čína. Tématem je pro nás také Turecko, ale ve strategické rovině; Věci veřejné nejsou pro jeho členství v EU," dodal Hrdina.
Strana Věci veřejné hájí základní hodnoty. Souhlasí s posílením zahraničních misí výměnou za snížení finančního závazku 2 % z HDP vůči NATO.

„Intenzivní a přátelské vztahy se sousedními státy a rozvíjení politické a hospodářské spolupráce ve středočeském regionu jsou pro nás prioritou, stejně jako aktivní prosazování univerzálních hodnot na mezinárodní scéně, zejména lidských práv," řekl Jan Hrdina.
V aktuální otázce Řecka VV nesouhlasí s falšováním údajů řeckou administrativou, proto se k případné finanční účasti staví spíše negativně.

Sestavení velmi střídmého rozpočtu pro rok 2011 je jediný možný krok, který musí ČR udělat pro to, aby zmírnila případné dopady.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama