Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2022 15:11:31

Média a hybridní válka?

 Média a hybridní válka?

Media, hybridní válka, Rusko, novináři, Čína, olympiáda, studenti žurnalistiky.

 Média a hybridní válka?

Situace na Ukrajině je jistě vážná a jakékoliv zlehčování tohoto aktuálního napětí není na místě. Také ale nesmí být tato situace využívána k zvyšování napětí v Evropě. Nemůžeme nikdy pominout ty tisíce zbytečně mrtvých civilistů položených na oltář geopolitických zájmů a oligarchických struktur reálně ovládajících Ukrajinu. Je také hloupé ze strany médií stále eskalovat napětí pomocí jednostranného pohledu na to co se stalo. Z dlouhodobého pohledu je zřejmým cílem vytvořit obraz té hodné a trpící Ukrajiny a zlého, zneužívajícího Ruska.


K tomuto cíli jsou dlouhodobě zneužívání mladí novináři, ale i starším asi občas zastře objektivní mysl papírek s obrazem strýčka Benjamina Franklina nebo jiné vyšší morální hodnoty. Bohužel si nevymýšlím a věřte mi nejsem ani zaslepen obdivem k Rusku, jak je mi mnohdy podsouváno. Dnešní Rusko je tvrdě kapitalistický stát s direktivním zřízením, ale vyváženost by bylo třeba zachovávat, zvláště, když se hraje v závěrečné sázce o lidské životy.


Jako příklad takové „nevinné“ manipulace mohu uvést domácí tiskovou zprávu agentury RIA Novosti od poslance Olega Leonova v souvislosti s činností záchranářů. A titulek hlavní zprávy serveru „novinky.cz“, který je jedním z nejčtenějších v ČR. „Ročně mizí desetitisíce Rusů. Nejvíce v houbařské sezoně.“ To jsou hlavní zprávy v době, kdy francouzský prezident Macron je v Moskvě a tři ministři zahraničí z EU v Kyjevě. Když prezident Biden otevřeně vyhrožuje Německu, že USA za zastaví nord stream 2!


A tak čtenář dostane v jeden den informaci, ze které mu logicky vyvstane obraz toho zaostalého bloudivého Rusa na houbách, který si dovoluje na nejdemokratičtější země světa! Tyto podprahové informace mají za cíl vytvořit obraz, pohled jakoby zevnitř, ale bez žádných souvislostí, bez reality. Vykreslovat mají tyto obrazy zemi nelichotivým až dehonestujícím stylem, jakože o tam běžném životě. Tak se totiž projevuje ta hybridní válka na českém mediálním poli. Protože i jinde ve světě mizí lidé na houbách, ale taková informace vytržená z objektivity dobře poslouží svému cíli. A nejedná se jen o Rusko, jen pro zajímavost se podívejte na zprávy z olympiády v Číně. Kde se mimoděk například dozvíte, že olympionička Číny se vlastně narodila v USA a tudíž jak si dovolují „ti zlí komunisté“, se jí chlubit.


Bylo by jistě zajímavé vědět, kdo je ten konkrétní zodpovědný redaktor za vydání a čí ideové úkoly plní nebo dokonce za kolik. Kdysi bylo jednoduché najít konkrétního viníka, za vše zodpovídal vrchní cenzor medií na ústředním výboru strany. Dnes jsou novináři a studenti žurnalistiky vysílání na studijní pobyty, aby se naučili svou vlastní autocenzurou zajistili živobytí.

Tak prosím všechny čtenáře, aby příště až budou číst hlavní titulky taky přemýšleli, co je psáno mezi řádky.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama