Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2017 17:05:38

Vzepětí vládní koalice před volbami

Vzepětí vládní koalice před volbami

vláda, koalice, 59. schůze, Poslanecká sněmovna, prázdniny.

V úterý 27. 6. začala 59. schůze Poslanecké sněmovny. Vzhledem k termínu voleb, je to jedna z posledních možností vlády nechat si parlamentem schválit zákony pro ni potřebné. Jedná se také o poslední možnost premiéra Sobotky po jeho pádu z čela ČSSD ukázat, jak to doopravdy myslí s pracujícími České republiky. Odpovídá tomu i jeho tvrdé televizní vystoupení „my ty naše priority prosadíme za každou cenu“.

Jednání začalo zákony vrácené Senátem a to „Zákon o pobytu cizinců na území ČR“, kde se senátorům nelíbí přitvrzení reagující na obavy ze situace v EU. Dalším vráceným zákonem je špatný „Zákon o pedagogických pracovnících“ a ještě horší „Zákon o registru smluv“, který útočí na poslední podniky ve vlastnictví státu a obcí.

Ve velkohubých slibech pana premiéra se ale také objevila obchodní smlouva mezi EU a Kanadou, tzv. CETA. Tato smlouva je pro nás nepřijatelná, protože z ní jasně vyplývá její hlavní zaměření ve prospěch nadnárodních firem na úkor zákonných opatření členských států. A to hlavně v oblasti pracovního trhu, soudního vymáhání obchodního práva a omezení ochrany spotřebitele.

České hlasování  o CETA nastane 11.července, kdy je zařazena jako druhy bod programu. Prvním bodem je vcelku nevinná „Dohoda o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně druhé podepsaná v Bruselu dne 30. října 2016. Tato zvláštní nic neřešící deklaratorní dohoda plná frází o společných hodnotách a postupu ve věcech ve kterých tak již dávno činíme obsahuje i bod o snaze prosadit její obchodní část CETA. Jako by někdo úmyslně rozdělil jednu dohodu na dvě části. A mohla by i tato dohoda projít legislativním procesem bez větších problémů a my si můžeme říci, že Evropa kamarádi s Kanadou. To by ale naši organizátoři práce sněmovny a předkladatelé z řad ČSSD nesměli trvat na tě druhé toxické obchodní části CETA! Schizofrenie názorů českých sociálních demokratů v europarlamentu a jejich vládních přátel v česku asi bude pokračovat.  

Komentáře z Evropského parlamentu k přijímání dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou CETA totiž byly jasné  “Zcela jednoznačné bylo hlasování českých poslanců různých politických stran. Všichni čtyři čeští poslanci za ČSSD a všichni tři za KSČM hlasovali proti smlouvě. Naopak všichni poslanci za pravicové strany (ANO, KDU-ČSL, TOP 09, ODS, Svobodní) smlouvu CETA svými hlasy podpořili“

Tímto stylem práce v Evropě levicově a doma pravicově, si ČSSD preference jistě nezvýší. Asi by si ministři za ČSSD měli nastudovat argumenty svých přátel z EU proč hlasovali proti CETA.

Poslanci KSČM hájí zájmy pracujících, a proto odmítá kšefty kapitálu jak v TTIP, tak CETA. Vládě nepomůže ani vyhrožování ze svolávání mimořádných jednání v prázdninových měsících k prosazení svých priorit. ČSSD by si měla uvědomit, zda ji jde opravdu o zájmy pracujících nebo kapitálu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama