Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2016 14:45:00

Zákon o hazardu má jedinou vadu, a to je svoboda internetu

Zákon o hazardu má jedinou vadu, a to je svoboda internetu

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 4. 2016

 Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

v prvé řadě chci říct, že jsem velice rád, že tento zákon má jedinou vadu, a to je svoboda internetu. Podle proběhlé diskuse to takhle vnímám, čili uvažuji o tom, že bychom mohli zkusit navrhnout zákon o internetu jako samostatný zákon a jeho svobodě a předložit tomuto ctihodnému Parlamentu.

Z druhé věci. Padly tady debaty ohledně rychlosti, o předběžném opatření, o důvodném podezření. Toto jsou termíny, které se běžně používají.

Já vás upozorňuji na jednu věc. Internet má jedno kouzlo, a to jsou tisíce variací jeho provozu. To není hmotná věc, kdy jste schopni popsat, že chcete něco zakázat - konkrétním, někde to stojí, soud rozhodne. Že můžete popsat - ten konkrétní člověk trpí něčím - a soud rozhodne a ten konkrétní člověk může být. Internet je velice variabilní v tomto pohledu. Proto chápu zrušit ten třetí mezičlánek v tom prvotním kroku, ten soud z tohoto. Protože jak chcete postupovat technicky? Úředník zjistí, že stránka porušuje zákon. Bude ji muset identifikovat. Napíše přesně adresu atd., aby soudce, který je laik upozorňuji v této věci, bude muset rozhodnout. A bude chtít podklady v určitém formátu. Soud rozhodne. A tím, že ten internet je tak variabilní, tak ta stránka se za sekundu změní a bude pod jinou doménou, bude pod jinou barvou, bude trošku jinak vypadat. A v ten moment ten úředník zase bude muset napsat opatření soudu, zase pojmenovat tu stránku, zase bude muset tohle to dělat.

Je to velký problém. Proto v této logice zákona já chápu, že tady je nastaven ten opačný problém. Máte tady důvodné podezření a proti tomu důvodnému podezření se můžete odvolat k soudu a bránit se. To znamená, jestli ministerstvo má podezření - a důvodné podezření - a zablokuje stránku, tak provozovatel té stránky se obrátí na soud a bude se bránit, že to důvodné podezření nebylo správné. Svoboda internetu rozhodnutím soudu bude zachována. Adekvátně toto platí i pro Ministerstvo vnitra. V posledním týdnu tady vyšlo rozhodnutí Ústavního soudu, že důvodné podezření, které policie měla k zadržení řidičského průkazu pro jízdu v opilosti, bylo chybné a Ministerstvo vnitra musí vyplatit odškodné. Předpokládám, že stejný postup bude soud uplatňovat vůči Ministerstvu financí, když toto důvodné podezření vůči hazardu přežene.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama