ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2010 20:33:06

Jak pečovat o staré

Jak pečovat o staré

Pokud se nic nezmění, tak okolo roku 2050 bychom mohli mít vážný problém s velkým nárůstem procenta seniorů ve společnosti.

 Musí však platit premisa, že se nic  nezmění, což je během příštích 30 - 40 let skutečnost takřka nereálná. Císař František Josef by v roce 1910 také určitě netrefil jakým výzvám a problémům bude čelit území jeho monarchie v roce 1950. Jsem tudíž přesvědčen, že efektivní řešení můžeme dnes hledat tak pro příštích 5 či maximálně 10 let a úvahy, co bude se seniory okolo roku 2050 jsou pouhou rozcvičkou pro naši fantazii. Nevíme totiž jak se bude vyvíjet počet nově narozených dětí, což je veličina citlivě reagující na vývoj společnosti a populační opatření vlády.

Chytrá propopulační opatření jsou ten nejlevnější a nejúčinnější lék na stárnoucí populaci. Je to i recept, který nabízí sociální demokracie. Nevíme jak se bude vyvíjet migrace a zda bude přínosem či sama o sobě velkým problémem. Nevíme jak se budou vyvíjet technologie a tudíž jak poroste efektivita lidské činnosti. Nevíme jaký koncept zdanění ve světě zvítězí, tudíž jaká bude míra solidarity. Neumíme odhadnout nepředvídatelné živelné katastrofy, válečné konflikty či teroristické útoky zbraněmi hromadného ničení. To vše může změnit svět k nepoznání. Jaké je tedy řešení otázky péče o seniory v příštích zhruba 5 letech? Nutno říci, že v tomto období k žádné dramatické změně v demografické struktuře naší země nedojde, tudíž budeme stále řešit dnešní situaci.

Pokud chceme zajistit kontinuální růst kvality péče pro seniory, tak musíme napravit chyby Topolánkovy vlády, která omezila příjmy sociální sféry tím, že zavedla stropy sociálního pojištění pro lidi nad měsíční příjem cca 70 tisíc. Dále omezila příjmy státního rozpočtu tím, že nesmyslně snížila firmám daně a tak zhruba 30 miliard ročně mizí třeba z bohatnoucích bank a jiných finančních institucích, a to  k jejich zahraničním majitelům. Stropy byly konečně zavedeny i na zdravotním pojištění a také Topolánek snížil platby státu za státní pojištěnce v celkové výši cca 8 miliard ročně. Pokud se alespoň část těchto prostředků do sociální a zdravotní sféry vrátí, pak nebude větší problém s trvalým zlepšováním kvality péče o seniory. Je to jednoduché, buď budeme odpouštět daně nejbohatším, nebo  zachováme předtopolánkovskou míru solidarity a budeme mít peníze na zajištění kvalitní sociální a zdravotní péče.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama