MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2016 20:18:01

Chování řidičů versus strážci zákona

Chování řidičů versus strážci zákona

Odpověď ministra vnitra na interpelaci ve věci neuposlechnutí výzvy policisty k zastavení a povinnosti řidiče odstranit kouli tažného zařízení

 

První otázka se týká situace, kdy řidič vozidla nezastaví na pokyn policisty a hlídce ujíždí. Konkrétně se dotazujete, zda je pravdou, že těchto případů přibývá. Ze statistik, vedených Policií České republiky vyplývá, že je tento trend spíše opačný. Počty takových případů klesají. V roce 2015 došlo k takovéto situaci v cca 260 případech. Oproti roku 2014 se pak jedná o pokles v řádu cca 40 případů. V roce 2014 rovněž došlo k pořízení nového druhu zastavovacích pásů v počtu 240 kusů a po zkušenostech k navýšení těchto donucovacích prostředků na konci roku 2015 o dalších 240 kusů. Tento donucovací prostředek byl v minulém roce použit více jak šedesátkrát a představuje jeden z hlavních donucovacích prostředků pro násilné zastavení vozidla. Rovněž je snahou Policie České republiky z preventivních důvodů v maximální možné míře prezentovat veškerá pronásledování, která v drtivé většině případů končí zadržením ujíždějícího řidiče, ve sdělovacích prostředcích. Je pravdou, že v současné době se řidič, který nezastaví na pokyn k zastavení vozidla, dopouští přestupku, za který hrozí sankce do částky 2 500 Kč. S tímto stavem jsme nesouhlasili a výsledkem je zákon č. 48/2016 Sb., který novelizuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon nabyde účinnosti 15. Dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Podle novely je sankce za úmyslné nezastavení policistovi a následné ujíždění stanovena v rozmezí od 4 000 do 7 500 Kč. Současně bude takovému řidiči obligatorně ukládán zákaz řízení motorových vozidel na dobu v rozmezí jednoho až šesti měsíců. Pokud si řidič počíná bezohledně a ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu, je zde rovněž možnost trestně právní odpovědnosti ve vztahu k trestnému činu obecného ohrožení podle § 272 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Váš druhý dotaz se vztahuje k povinnosti řidiče odstranit z vozidla kouli tažného zařízení. Tuto problematiku upravuje zákon č. 56/2001Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů a prováděcí vyhláška Ministerstva dopravy č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Konkrétně tato vyhláška v příloze č. 3 odst. 8 uvádí, že vozidlo vybavené tažným zařízením schváleným s odnímatelnou spojovací koulí bez použití nářadí, musí mít tuto kouli odejmutou, pokud není využívána ke spojení s přípojným vozidlem nebo s jiným zařízením. V této souvislosti se policisté na danou problematiku zaměřují především při kontrole technického stavu. Tato kontrola je součástí každé základní silniční kontroly. Pokud je tedy při silniční kontrole zastaveno vozidlo, u kterého není tato povinnost splněna, policista přestupek projedná na místě nebo oznámí příslušnému správnímu orgánu. V případě kontroly této povinnosti ze strany městských a obecních policií mají tyto možnost přestupek zadokumentovat a oznámit místně příslušnému správnímu orgánu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama