MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2016 21:34:53

Otázky či náměty k silniční dopravě

Otázky či náměty  k silniční dopravě

Interpelace na pana předsedu vlády ve 3 otázkách týkajících se silniční dopravy ze dne 1.6.2016

 

Vážený pane premiére,

dovolte mi obrátit se přímo na Vás se 3 otázkami až náměty, neboť bezpochyby překračují kompetence jednoho resortu.

  1. Nezvažuje vláda, jistě nejen pro viníky dopravních nehod, zavedení povinného vyšetření na požití návykové látky a to včetně odběru biologického materiálu? Na rozdíl od Vás nejsem právník, ale jako lékaře mne zaráží právě právní argument, že by šlo o „narušení integrity organismu“. U povinného dýchání či odběru moči to nechápu vůbec. Nu, a odběr krve odborníkem zvláště v dnešní době nepředstavuje prakticky krom vpichu žádné riziko. Do těla se nevpravuje žádná cizorodá látka. Je při tomto právním výkladu kuriosní, že mj. právě my, zaměstnanci nemocnic, musíme absolvovat povinná očkování, což znamená nejen vpich, ale i vpravení cizorodé látky. Čímž však toto opatření absolutně nezpochybňuji! Jenom nerozumím, proč jsou práva „pachatele“ nadřazena právům oběti. Navíc by to značně ušetřilo finance i státní kase zkrácením vyšetřování i ev. soudního jednání.

  2. Další je problém nesmyslně časté povinné výměny autolékárniček. S mými interpelacemi na pány ministry zdravotnictví a dopravy jsem neuspěl. Prakticky se neví, který resort to vlastně vymyslel. Proto ve stručnosti: připadá mi zcela zbytečné, pominu-li zisk výrobců a prodejců, každé 4 roky vyhazovat celé 3 až 4 milióny dokonce naprosto nepoužitých lékárniček, kdy tato povinná výbava zůstává v originálních obalech. A nebyla-li použita, tak bezpochyby splňuje podmínky pro nouzové laické a s ohledem na další okolnosti i „čisté“ použití. Co by možná za tento zdravotnický materiál v některých zemích tzv. třetího světa dali. Připadá mi to nejen pro majitele vozidel obtěžující, ale i jako obrovské plýtvání. Jistě i z pohledu pana ministra životního prostředí. Jak asi vysoká hora z těch miliónů vyhozených autolékárniček vznikne? To vše, bohužel, za situace, kdy dnes čím dál více řidičů od nehody ujíždí, natož aby poskytli pomoc. Proto i první bod mé interpelace. Ale tím striktně sterilní laický operační zákrok v příkopu u silnice už je opravdu velmi naivní představou. Ale to je již jiný problém. Zatavení lékárniček do uzavřených obalů by jistě prodloužilo jak dobu použití, tak umožnilo kontrolu.

  3. Bez ohledu i na objektivní příčiny nelze v poslední době mluvit o průjezdnosti a tím komfortnosti jistých našich dálnic, kupř. právě D5 či D1. Jistě to zažíváte na vlastní kůži. Jsou však za této situace dálniční poplatky právě na těchto úsecích adekvátní?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama