ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2010 18:09:00

Afghánistán zůstává i nadále prioritou

Afghánistán zůstává i nadále prioritou

Jednání ministrů obrany NATO v Bruselu.

Ve dnech 10. a 11. června se místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták zúčastnil formálního zasedání ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu.

Během svého dvoudenního zasedání, ministři diskutovali o společném aliančním úsilí v Afghánistánu a Kosovu, reformě aliančních struktur, protiraketové obraně a dalších klíčových tématech včetně nové strategické koncepce NATO, která má být schválena hlavami států na listopadovém summitu NATO v Lisabonu.

První den zasedání

Setkání ministrů obrany členských států Aliance zahájil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen zasedáním Severoatlantické rady, na které zaznělo, že Afghánistán i nadále zůstává alianční prioritou číslo jedna. Hlavní pozornost je nyní věnována přípravě nezbytných podmínek pro postupné předávání odpovědnosti za jednotlivé oblasti Afghánistánu místím bezpečnostním silám a civilním úřadům. K tomu je však nutné výrazně zvýšit schopnosti bezpečnostních sil tím, že jednotlivé země ještě více posílí alianční výcvikové programy. Ministři v kontextu působení aliančních sil zdůraznili nutnost výrazného vylepšení vlastních schopností obrany proti improvizovaným výbušným zařízením, jež mají největší podíl na ztrátách lidských životů v Afghánistánu, a to jak vojáků mezinárodních sil, tak zejména civilního obyvatelstva

V průběhu pracovního oběda s nealiančními přispěvateli mise KFOR bylo konstatováno, že zejména díky přítomnosti Aliance je bezpečností situace v Kosovu stabilní. Nicméně, Kosovo i nadále čelí problémům jako je korupce, organizovaný zločin či vysoká nezaměstnanost. Aliance se bude i nadále podílet na upevňování dosažené stability v Kosovu svou přítomností, která je postupně snižována tak, aby odpovídala aktuální situaci na místě. Spolupráce s ostatními důležitými partnery zejména pak s misí Evropské unie v Kosovu EULEX zůstává i nadále klíčová.

V rámci jednání Komise NATO-Ukrajina měli ministři možnost vyměnit si zkušenosti a názory s novou ukrajinskou reprezentací - poprvé se jednání zúčastnil nový ministr obrany Ukrajiny Michail B. Ježel, který představil priority nové ukrajinské vlády týkající se zapojení do operací pod vedením Aliance. Česká republika dlouhodobě oceňuje skutečnost, že se Ukrajina účastní všech aliančních operací.

V rámci Aliance stále probíhají jednání ohledně další politicko vojenské strategie v oblasti protiraketové obrany, problematiky, která byla v Bruselu rovněž předmětem diskuze mezi ministry obrany členských zemí.

Podpis mezivládní dohody ČR a USA

Jedním z nejdůležitějších momentů bruselského zasedání se v rámci bilaterálního jednání stal podpis Dohody o výzkumných, vývojových, testovacích a vyhodnocovacích aktivitách mezi ČR a USA. Ministři Martin Barták a Robert M. Gates tak svými podpisy stvrdili spolupráci, která se stala novým fenoménem vzájemných vztahů. ČR se díky této dohodě zařadila mezi úzkou skupinu deseti států Aliance, zapojených do tohoto programu.

Bilaterální jednání

Během bruselského zasedání se ministr obrany Martin Barták sešel k bilaterálnímu jednání se svým novým protějškem z Velké Británie Liamem Foxem a projednal aktuální otázky spolupráce obou zemí. Ministři zejména ocenili roli britského výcvikového týmu BMATT v České republice a hovořilo se o otázkách dalšího pokračování spolupráce v oblasti iniciativy ke zvyšování schopností vrtulníkového letectva, kde jsou obě země hlavními protagonisty.

Ministr Barták se setkal také s nově úřadujícím ministrem obrany Maďarska Czabou Hendem, aby společně prodiskutovali další možnou kooperaci v oblasti vrtulníkové iniciativy NATO HIP Helicopter Task Force, v níž je ČR vedoucí zemí a další vize týkající se spolupráce mezi oběma státy.

Druhý den zasedání

Druhý den setkání ministrů obrany členských států Aliance se uskutečnilo jednání NATO-Gruzie, jehož hlavním cílem bylo pokračování v politickém dialogu a spolupráce mezi Severoatlantickou aliancí a Gruzií. Gruzie si vysloužila uznání a ocenění ministrů za významný příspěvek do mise ISAF v Afghánistánu, kde je z pohledu poměru nasazených sil na obyvatele na první příčce mezi všemi zeměmi, které v Afghánistánu působí.

Závěrem zasedání Aliance se sešli ministři obrany NATO se všemi přispěvateli mise ISAF. Jednání se zúčastnil i ministr obrany Afghánistánu Abdul Rahim Wardak, který zdůraznil, že mezinárodní úsilí v Afghánistánu přináší viditelný pokrok. Nicméně, Afghánistán potřebuje i nadále mezinárodní podporu při své cestě ke stabilitě a upevňování vlivu afghánské vlády. Stěžejním tématem byla příprava na předání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánské vládě. Bylo zdůrazněno, že ruku v ruce s tímto krokem je potřeba zintenzivnit výcvik afghánských bezpečnostních složek v rámci výcvikové mise NATO v Afghánistánu (NTM-A). Některé země deklarovaly svou připravenost posílit své příspěvky v rámci této mise vysláním dalších instruktorů a mentorů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama