ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2010 12:03:08

Vaše práce byla náročná a důležitá

Vaše práce byla náročná a důležitá

Ministr obrany děkoval jednašedesáti vojákům a jejich veliteli, kteří se vrátili z afghánské základny.

Na slavnostním nástupu v Pardubicích poděkoval v pátek 25. června místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták jednašedesáti vojákům a jejich veliteli, kteří se vrátili z afghánské základny KAIA.

Příslušníci 3. kontingentu Armády ČR KAIA pod vedením podplukovníka Josefa Šimůnka ukončili začátkem června svoje více než šestiměsíční působení na afghánské základně Kabul International Airport (KAIA) a zároveň i jednu etapu působení českých vojáků v misi v Afghánistánu.

Jednalo se o třetí a zároveň poslední rotaci národního podpůrného prvku NSE (National Support Element). Na základě získaných zkušeností se AČR rozhodla k přehodnocení struktury jednotek vysílaných do mise ISAF a na začátku tohoto roku přijala koncepci jednotného velení pod názvem Úkolové uskupení AČR ISAF.

K přítomným vojákům, především příslušníkům 14. brigády logistické podpory z Pardubic, kteří tvořili hlavní část 3. kontingentu, promluvil ministr Barták: „Děkuji vám za vynikající práci, kterou jste odvedli. Váš úkol byl velmi náročný a velmi důležitý. Afghánistán je složité prostředí, hodně se o něm hovoří a hodně ještě hovořit bude. Ovšem naši pomoc zatím potřebuje.“

„Své úkoly plníte výborně a nyní je na politickém vedení, aby určilo, jakým směrem jít dále. Zasloužili byste si, aby kdykoliv se vrátíte domů do České republiky z takto náročné mise, abyste měli jasnou perspektivu, měli se kam vracet, věděli, co s vámi bude, měli jistoty a také motivaci proč do armády vstupovat a proč v ní zůstávat,“ uvedl dále Martin Barták.

„Chci vyjádřit hrdost nad tím, jak jste se vypořádali s plněním náročných úkolů. Je mi ctí, že jsem mohl tomuto kontingentu velet a jsem rád, že jsme se všichni v pořádku vrátili,“ promluvil ke svým vojákům podplukovník Šimůnek.

Za vynikající práci a plnění úkolů obdrželi vybraní příslušníci z rukou Martina Bartáka Záslužný kříž ministra obrany ČR a medaili Za službu v zahraničí. Zástupce náčelníka Generálního štábu AČR – ředitel Společného operačního centra MO brigádní generál Aleš Opata předal některým vojákům Čestný odznak AČR Za zásluhy III. stupně.

„Náš kontingent byl menší co se týče osob, ale o to jsme měli pestřejší škálu plněných úkolů. Největší část tvořil národní podpůrný prvek logistické podpory, jehož hlavním úkolem bylo zajištění vším potřebným nejen pro náš, ale i pro ostatní kontingenty AČR nasazené v Afghánistánu. Druhou velkou částí našeho kontingentu byla chemická jednotka, která se podílela na zabezpečení a podpoře nejen Armády ČR, ale i aliančních partnerů po celém území Afghánistánu. Součástí našeho kontingentu byl také školicí vrtulníkový tým, který se podílel na výcviku a přípravě leteckých specialistů afghánské armády. Menší skupiny se skládaly z příslušníků vojenské policie, která nám zabezpečovala doprovody při výjezdech mimo základnu. Další vojáci byli zapojeni do mezinárodních složek letového provozu a meteorologické služby,“ upřesnil velitel kontingentu, jakými úkoly byl on a jeho lidé v uplynulých necelých šesti měsících v Afghánistánu pověřeni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama