MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2015 17:12:26

Poslanec Kaňkovský nejvíc zaujal zkušenostmi z lékařské praxe

Poslanec Kaňkovský nejvíc zaujal zkušenostmi z lékařské praxe

Kamenice nad Lipou – Povinné očkování, kamenný hospic, nedostatek praktických lékařů anebo standardy zdravotnické péče. To byla hlavní témata besedy s poslancem Vítem Kaňkovským (za KDU-ČSL), která se konala na zámku v Kamenici nad Lipou 18. června.

Někdejší ředitel havlíčkobrodské nemocnice mj. zmínil, že některé farmaceutické firmy neinformují dostatečně o možných nežádoucích účincích očkování a že i pro lékaře je složité tyto účinky hlásit potřebným úřadům. „Myslím si, že velkým problémem se ukázaly kombinované vakcíny, například hexavakcína. Zde je třeba do budoucna velmi intenzivně a fundovaně hovořit o přínosech a rizicích. Vidím i další otázky pro budoucí jednání o problematice očkování. Například očkování proti hepatitidě B v kojeneckém věku považuji za nadbytečné, nechal bych ho na rodičích, v jakém věku se rozhodnou dítě proti tomuto onemocnění očkovat. I další asi tři očkování bych si dokázal představit jen jako doporučená,“ řekl Kaňkovský. Souhlasil s diskutujícími, že dnes chybí jednotná evidence očkování proti tetanu.

Cenné pro posluchače bylo jeho srovnání zdravotnictví v Česku a v cizině. Například v Německu mají lékaři víc času na pacienty, v Rakousku zase fungují konsorcia rodinných lékařů, ale třeba v USA se pacient s bolestmi zad ke specialistovi dostane až za šest týdnů. „U nás je to přitom i během jediného dne. Naše zdravotnictví má vysoký standard péče, ale ten podle mě nelze udržet s pouhými 7,5 procenty hrubého domácího produktu,“ řekl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Jako klíčové otázky zmínil malý zájem mediků o práci v nemocnicích, nedocenění středního managementu ve zdravotnických zařízeních nebo nárůst právních rizik při práci lékařů, který si mj. žádá zvýšené „papírování“. Posluchači ocenili jeho znalosti z „terénu“, tedy z lékařské praxe.

Dalším tématem besedy byl „kamenný“ hospic. „Ano, sice lze v nemocnicích vyčlenit paliativní lůžka, ale i řada umírajících pacientů sama říká, že by radši šla přímo do hospice než na LDN do nemocnice. Hospic by navíc měl mít sociální a duchovní rozměr, což je na lůžkách v nemocnici složité zajistit,“ doplnil poslanec s tím, že stávající terénní hospicová péče v Kraji Vysočina by podle něj měla být zastřešena 20-30 lůžkovým „kamenným“ hospicem.

Do následné debaty o hospicích se zapojil také přítomný starosta Černovic Jan Brožek. Ředitelka místní Charity Jitka Koubová zase zmínila otázku vybudování Domova seniorů. Jak by v této věci mohl pomoci Kraj Vysočina, se zajímal iniciátor besedy, krajský zastupitel za KDU-ČSL Miroslav Houška. Mezi dotazy z publika zazněly také obavy z příliš živelné transformace Ústavů sociální péče.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama