MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2014 10:02:09 - Richter z Jihlavy

pomoc Ukrajincům

Ptal jsem se i ministra zahraničí, ale ten odpovídá jen do mikrofónu. Zajímalo by mě, z čeho je placen svoz zraněných z Ukrajiny a jejich léčba? Nechci být nehumánní, ale nemáme sami svých problémů dost? Jak na to nahlížíte vy? A pomáháte také jako záchranář? S jakými zraněními se nejčastěji setkáváte? A poslední dotaz, máte nějaké informace o tom, kolik nemocných svezly sousední země či jiné země EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2014 16:05:51 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den,

neočekával jsem takové a tolik reakcí na humanitární pomoc Ukrajině, přesněji řečeno za pomoc raněným z Ukrajiny. Již v den pomoci jsem obdržel několik e-mailů, kde se zejména občané ptali, jak je možné, že pražské nemocnice pro Ukrajince mají volná lůžka a hned je přijaly bez problémů nebo že někdo tvrdí, jak je schopen přijímat desítky raněných bez omezení provozu atd., když má pražská záchranka neustále problémy s předáváním pacientů – odmítáním.

Je vidět, že lidé tyto problémy trápí i zajímají a že pomoc druhým nebude zrovna jejich zájmová činnost. Mohl bych uvažovat stejně, zvláště když pražské zdravotnictví vč. ZZSHMP má dluhy za poskytnutou péči Ukrajincům žijícím nebo pracujícím v ČR. Představte si, že takto neuvažuji a považuji za svou povinnost pomoci každému bez rozdílu. Situace na Ukrajině připomíná situaci u nás v r. 1968, a proto možná i s trochou nostalgie pomoc ČR chápu a schvaluji. Znám Šimona Pánka osobně a obdivuji jeho aktivity a nadšení, se kterým se vrhá do nových projektů a neustále se snaží pomáhat lidem na celém světě. On je i můj tajný kandidát na prezidenta ČR. Bohužel zatím veškeré takové nabídky na politickou angažovanost odmítl.

Dalším důvodem mého souhlasu s pomocí je fakt, že to je hrazeno z jiných prostředků a že to není tak výrazná částka ve srovnání s jinými nesmyslnými projekty, za které se v minulosti vyházely stamiliony až miliarda oknem. Také si uvědomuji, že stejná situace mohla potkat nás v r. 1989 a že tehdy bychom takovou pomoc jistě přijali s obdivem a radostí. Tedy jsem sloužil na záchrance a zachraňoval zraněné na Národní a nikdy nezapomenu, co prožívali a jak jim jakákoliv pomoc byla nejen potřebná, ale psychicky významná.

Pokud vím, tak transport a léčba Ukrajinců v ČR je hrazena z prostředků organizace MEVAC (Middleburgh Emergency Volunteer Ambulance Corps), tzn. že i náklady ZZSHMP na transport Ukrajinců z letiště Kbely do nemocnic bude uhrazen z prostředků této dobrovolné organizace, jejíž základní sídlo je v USA – N.Y. a jejíž poslání je právě pomoc lidem, kteří potřebují akutní pomoc na celém světě.  

Konkrétní informace k pacientům nesdělujeme. O aktivitě ostatních států nevím, ale předpokládám, že i ostatní státy EU budou pomáhat Ukrajině.

Pěkný slunečný víkend

Schwarz