MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2014 11:17:57 - cvrček ála

úpadek zdravotnictví

Když sleduji vládu, jak jedná o financovávaní zdravotnictví, mám dost obavy z jeho budoucnosti. Máte stejné obavy? A druhý problém, který se týká zdravotnictví. Velká část lékařů (ne v Praze) je v důchodovém věku a mladí lékaři nejsou, nebo utíkají do zahraničí. Co s tím?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2014 15:51:34 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den „cvrčku álo“,

děkuji za dotaz a příště prosím, nebuďte anonymní za svým nickem, ale přiznejte své pravé jméno. Nesnáším anonymy a nereaguji na ně.

Doporučuji Vám, nesledujte Vládu a budete žít klidněji a bez obav… :)

Já obavy nemám, protože si žádná vláda nedovolí zdravotnictví „položit“, protože by potom už takovou Vládu nikdo nevolil. Bylo by to proti doporučením EU a mottu dokumentu MZ ČR „Zdraví 2020“, kde je krom jiného také uvedeno, že zdravotnictví musí být přizpůsobeno měnící se demografii a nemocnosti občanů, musí být zvyšována kvalita a zajištěna kontinuita, že se péče musí přiblížit co nejblíže domovu občanů a musí být zajištěna všeobecná dostupnost péče, vč. léků a musí být lékařská péče vysoce kvalitní. Musí stát usilovat o co nejlepší zdraví svých obyvatel.

Možná tomu ani nechcete věřit, ale to jsou pasáže z důležitých dokumentů ČR a EU, které by asi nebylo vhodné nedodržet. Pokud si pan premiér nebo ministr financí dovolí tyto dokumenty porušit a nedodržet, pak nemají na svých místech co dělat a musí ihned odstoupit z politiky a jít se živit jinam a něčím jiným.

Takových obav zde již bylo a stále fungujeme. Obavy nemám. Spíše se podivuji, jak politici, kteří lidem něco slibovali a pouze kritizovali, nakonec jednají. Mohu se domnívat, že to byly jen předvolební sliby, které neplní.

A o vážné situaci s lékaři víme dlouhodobě a také na to neustále upozorňujeme, ale dosud to nikoho ve Vládě asi netrápilo. Je zde generační propad v mnoha oborech, zejména neatraktivních nebo náročných oborech. Mladí lékaři nepřichází a ještě část odchází do zahraničí nebo do jiného resortu. Proto jsem také včera v TV uvedl, že šarvátky mezi ministrem financí a ministrem zdravotnictví považuji za trapné, ostudné a nefér i zcela zbytečné. Měl by pan ministr financí spíše konečně ukázat, co umí a ne jen kritizovat a hádat se s ostatními nebo dělat předvolební politiku. Pana ministra zdravotnictví by měl nechat pracovat a plnit své závazky. Zdravotnictví je složité a nelze jeho chyby a nedostatky napravit a odstranit během půl roku. Je to běh na dlouhou trať a kopat běžce do kotníku po startu je nefér.

Už dlouho každý odborník ví, že české zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované a pokud je na úrovni vyspělých zemí EU i dalších zemí, tak musí být i stejným způsobem hrazeno a financováno, což není, protože je tak minimálně o třetinu i více méně financováno. A pan ministr financí je zde od toho, aby nehodnotil zdravotnictví, kterému evidentně nerozumí, ale aby potřebné a chybějící peníze ve zdravotnictví sehnal a pokud jich má ČR nedostatek, tak aby přeskládal rozpočet a předisponoval je z jiných resortů, které tak potřebné pro občany ČR nejsou. Také by mohl konečně zrušit a sloučit některá ministerstva nebo omezit zbytečné nákladné nákupy všelijaké techniky nebo prosadit levnější ale kvalitnější stavby atd. Pokud někdo hovoří o „černých dírách“, tak ať konečně předloží a doloží konkrétní fakta a případy a koná, tj. podá trestní oznámení na konkrétní viníky za konkrétní činy. Já nevím, kdo ve zdravotnictví krade. Nikdo z těchto kritiků dosud konkrétní případy neuvedl. Potom taková veřejná prohlášení považuji za zbytečná, populistická a pouze za předvolební vábení voličů.

Hezký den

Schwarz