ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 16:39:21

K zákonu o protikorupčních opatřeních

K zákonu o protikorupčních opatřeních

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Já jsem taky nekřičel, když pan poslanec Tluchoř hovořil, a myslím, že bychom mohli dodržovat elementární slušnost v této Sněmovně.

Návrh zákona o protikorupčních opatřeních, který jste už ve dvou čteních projednali, není spásným řešením problematiky korupce. Tím zákonem chce vláda - a není to Pecinův balíček, je to vládní návrh zákona - chce vláda zejména napravit to, k čemu tady před dvěma lety a před rokem došlo. Obsahem novel je zavedení institutu korunního svědka, což je jediný institut, který je v tomto zákoně zaváděn nově.

My jsme tady posledně dostali pozměňovací návrh na to, aby byl institut korunního svědka kontrolován buď nejvyšší státní zástupkyní, nebo aby byl kontrolován soudem. Věřím, že ti, kteří to mysleli s tou diskusí vážně, tak že tento návrh podpoří, protože my k tomuto návrhu jako vláda, jako Ministerstvo vnitra budeme mít kladné stanovisko.

Ty ostatní instituty já tady nebudu opakovat. Chtěl bych jenom zdůraznit to, že ve velké většině se jedná o instituty, které zde byly - posledně jsem říkal při druhém čtení zřejmě nedopatřením, zřejmě tedy ne nedopatřením - změněny. Konstatuji ale, že jestliže někdo argumentuje tím, že úroveň trestného činu, na který se již nevztahují nebo není možné použít odposlechy a agenty, se zvedla úmyslně, a bez tohoto zvednutí se stáváme jakýmsi policejním státem nebo neúměrně zvyšujeme pravomoci policie, tak chci připomenout, že tento návrh v tom znění, jak ho předkládáme dneska, přišel z vlády. Byl schválen Topolánkovou vládou, byl navržen Ministerstvem vnitra ještě dávno předtím, než jsem na ně usedl já.

Čili argumentace, že není možné, že to je neuvážené zvyšování pravomoci policie a podobné argumenty jsou ze samého principu liché. Já si myslím, že to, co musíme dosáhnout, je, aby se nezhoršovala pozice policie v situaci, kdy se nám zhoršuje situace v závažné hospodářské trestné činnosti. Jsem přesvědčený, že musíme dosáhnout toho, aby si policie minimálně své pravomoci uchovala a toho se ve valné většině svého textu zákon o protikorupčních opatřeních týká. Čili já bych v tomto okamžiku požádal Sněmovnu, aby tuto vládní předlohu zákona schválila ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama