Martin Švadlenka

Zjisti, kdo jsi a dělej to naplno
  • Piráti
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2010 17:36:55

Mediální realita vs. svobodný Internet

Mediální realita vs. svobodný Internet

Uvědomili jste si někdy, jak zásadně se liší mediální realita někoho, kdo si její obraz utváří podle informací v klasických médiích (televize a tištěný tisk) od mediální reality toho, kdo ji dohledává na informační dálnici?

Přiznám se, že jsem to donedávna vnímal dost okrajově.
Pokud jste 8. 9. 2009 ve 20:00 sledovali ČT1, mohli jste shlédnout dokument  "Konspirační teorie o 11. září 2001".
V něm jste se v ČR poprvé za osm let od této události mohli dozvědět  více o tom,  že se tento den na Manhattanu zřítil ještě třetí mrakodrap, cca 180 metrů vysoká budova WTC č.7, ačkoli do ní žádné letadlo nenarazilo. Oficiální verze příčin kolapsu tvrdí, že její pád způsobil oheň a poškození troskami ze 120 metrů vzdálených hroutících se Dvojčat.

Viděli jste někdy jak padá mrakodrap poškozený požárem?
Na internetu najdete třeba hořící čínský hotel Mandarin. Inferno, že?
A takhle vypadal hotel Mandarin následující den po uhašení požáru. Není to zvláštní? Zůstal stát.
Požár i přes svůj rozsah a intenzitu nebyl schopen oslabit konstrukci budovy tak, aby zkolabovala.
Teploty takových požárů nejsou totiž v běžných podmínkách dostatečné pro oslabení (změknutí) ocelové konstrukce. Jsou zdokumentovány desítky požárů výškových budov, které trvaly mnohonásobně déle a hořely daleko intenzivněji než Dvojčata. Přesto žádný z těchto požárů neskončil celkovým zřícením budovy, o rychlosti a vlastnostech samotného průběhu kolapsu nemluvě.

Abychom pochopili rozdíl mezi požárem hotelu Mandarin a požárem budovy WTC č.7,
pojďme se podívat na videozáznam požáru a následného pádu WTC č.7.
Je zjevné, že budova WTC7 v porovnání s hotelem Mandarin prakticky nehoří.
Stoupající dým pochází převážně z trosek Dvojčat, které spadly toho dne dopoledne.
Jak je tedy možné, že WTC č.7 vůbec spadla?

Ve hře je sice ještě poškození troskami Dvojčat, to má však háček, protože takový způsob poškození (a následný pád) by byl nutně asymetrický. K poškození konstrukce WTC č.7 rovnoměrně po celém jejím půdorysu (či jeho značné části) prokazatelně nedošlo, padající trosky ji ale mohly z jedné strany "nahlodat". To je však v přímém rozporu s tím, jak budova spadla - rovnoměrně zrychleným pádem do vlastního půdorysu (tedy sama přes sebe).
Možná už Vám dochází, pro které případy kolapsu budov je takový pád typický, pojďme se však ještě podívat, jakým způsobem kolabují budovy v případě destrukce pouze některých spodních pater.
Zde nebo zde nebo zde nebo zde.

Budovy drží prostě pohromadě jako integrální celky. Pokud bychom ze střechy WTC7 hodili ve vakuu ocelovou kouli, dopadla by na zem zhruba za 6 vteřin. Kolaps budovy však trval necelých 7 vteřin, z čehož plyne, že konstrukce budovy kladla sama sobě takřka nulový odpor. Prakticky ve stejném čase selhaly všechny vertikální nosníky. To ale při asymetrickém poškození není možné, děje se to pouze při řízených demolicích.
Máme možnost přímějšího srovnání?
Ano, máme.

Kolaps WTC č.7 tedy byl nade vší pochybnost řízenou demolicí.
Uvedené shrnutí vychází z argumentace architekta Richarda Gage, zakladatele Architektů a inženýrů za pravdu o 11. září. Jeho petici za znovuprošetření okolností tohoto dne k dnešnímu dni podepsalo 1028 inženýrů a stavebních profesionálů. Jeho přednáška na toto téma je s českými titulky zde.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama