MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2016 15:19:00

Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život

Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život

Zemřel druhoválečný veterán Jaroslav Hofrichter, příslušník 311. bombardovací perutě RAF

 V pondělí 9. května zemřel ve věku 95 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích plukovník ve výslužbě Jaroslav Hofrichter. „Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život v boji za obnovení naší národní svobody. Čest jeho památce,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Jaroslav Hofrichter se narodil v září 1920 v Plzni. V roce 1938 se přihlásil do akce „1000 pilotů republice“ a po okupaci nacisty zamířil v roce 1940 přes Jugoslávii do britské Palestiny, kde vstoupil do československé armády v zahraničí. Po přesunu do Velké Británie se přihlásil k letectvu a působil u 311. čs. bombardovací perutě RAF jako palubní střelec a inženýr. V letech 1941-45 nalétal na strojích Wellington a Liberator 680 operačních hodin.

Po válce sloužil jako palubní mechanik u leteckého dopravního pluku v Praze-Kbelích. V roce 1949 byl zatčen, vyslýchán a poté propuštěn z vojenské služby. Až do odchodu do důchodu v roce 1975 pracoval jako seřizovač automatů v podniku Tesla Karlín. V roce 1990 byl mimořádně jmenován do hodnosti podplukovníka a následující rok byl jmenován plukovníkem. Plukovník Hofrichter byl nositelem řady československých, českých i spojeneckých vyznamenání. V roce 2014 obdržel Záslužný kříž ministra obrany I. stupně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama