MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2016 11:45:00

Předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku

Předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku

Během pracovní návštěvy Pobaltí se ministr obrany Martin Stropnický setkal se svými protějšky - estonským ministrem Hannesem Hanso, lotyšským ministrem Raimondsem Bergmanisem a litevským ministrem Juozasem Olekasem.

Hlavním tématem jednání ve všech třech zemích byla agresivní politika Ruska a posilování obranyschopnosti severovýchodního křídla NATO, v němž sehraje klíčovou roli nadcházející alianční summit ve Varšavě. Všichni pobaltští ministři obrany uvítali záměr států Visegradské skupiny vyslat v roce 2017 do Pobaltí vojáky za účelem provádění společného výcviku s pobaltskými a dalšími spojeneckými silami působícími v regionu.

„Všichni mí pobaltští kolegové potvrdili svůj zájem setkat se s ministry obrany zemí V4 během alianční ministeriády v Bruselu v polovině června, abychom našim spojencům v NATO mohli tuto iniciativu alespoň v hrubých obrysech společně představit. Do konce roku pak doladíme konkrétní detaily a předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku," říká ministr Stropnický.

Během své návštěvy Tallinnu zahájil společně s estonským prezidentem Toomasem Hendrikem Ilvesem konferenci o kybernetické bezpečnosti, které se účastnili odborníci ze 40 zemí. „Kyberprostor je dnes dalším bitevním polem moderní války. A pro pobaltské státy je v současné době toto téma víc než aktuální," dodává ministr Stropnický.

Součástí programu byla také návštěva estonské letecké základny Ämari, z níž by mohli v roce 2019 čeští piloti zajišťovat ostrahu vzdušného prostoru pobaltských států.

V litevském Vilniusu pak ministr Stropnický navštívil nově vybudovanou předsunutou alianční velitelskou buňku (NATO Force Integration Unit) a kromě jejího velitele se setkal i se dvěma českými vojáky, kteří v ní působí. Vznik těchto předsunutých velitelských buněk na východní hranici Aliance je jedním z výsledků summitu ve Walesu před dvěma lety.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama