MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2015 17:37:00

Urychlí se modernizace vybraných typů pozorovacích a průzkumných prostředků

Urychlí se modernizace vybraných typů pozorovacích a průzkumných prostředků

Ministerstvo obrany se společně s velením armády rozhodlo přehodnotit vybrané priority v oblasti akvizic a doplnění armádních zásob.

Definovalo proto konkrétní vojenský materiál, který je nyní nejvíce potřebný, a který proto bude v nejbližším období pořizovat přednostně. Zároveň dojde k urychlení modernizace vybraných typů pozorovacích a průzkumných prostředků. Příslušný materiál dnes projednala vláda, záměr už na začátku října podpořila Bezpečnostní rada státu.

„Podnětem pro nás byla zejména neustále se zhoršující bezpečnostní situace ve světě, která reálně představuje ohrožení bezpečnostních zájmů České republiky a českých občanů. Po vyhodnocení všech aktuálních rizik a hrozeb muselo ministerstvo na tuto situaci efektivně a adekvátně reagovat,“ vysvětluje ministr obrany Martin Stropnický.

Ve svém celku půjde o soubor 11 veřejných zakázek českým firmám a státním podnikům zřízeným Ministerstvem obrany v předpokládané hodnotě 1,24 miliardy Kč. Zakázky budou hrazeny z plánovaných rozpočtových prostředků resortu obrany.

Bude se přitom výhradně jednat o techniku, prostředky a materiál, který se v podmínkách Armády ČR dlouhodobě osvědčuje a který armáda bude moci začít okamžitě využívat. Konečná výše nákladů bude v každém jednotlivém případě předmětem dalšího jednání s důrazem na cenu v místě a čase obvyklou, a to na základě znaleckých a odborných posudků.

Pokud jde o vojenskou techniku, půjde Ministerstvo obrany cestou urychlené modernizace celkem pěti kusů stávajících pozorovacích a průzkumných systémů LOS a Sněžka a obměny zařízení rádiového průzkumu stanovišť elektronického boje. Zároveň předpokládáme nákup jednoho lehkého obrněného průzkumného vozidla Iveco a zvýšení počtů středních a těžkých nákladních vozidel Tatra, a to celkem o 56 vozidel. „Kromě potřebného posílení přepravních kapacit dojde také ke zvýšení schopností armády v oblasti průzkumu, pozorování a uvědomování, k doplnění logistického materiálu a nákupu moderních ručních zbraní,“ dodává 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jiří Baloun.

V oblasti výzbroje urychlí Ministerstvo obrany probíhající přezbrojení armády novými českými útočnými puškami a pistolemi v ráži 9 mm tak, aby posílilo výcvik rekrutů a zároveň umožnilo příslušníkům Aktivních záloh přechod na nové moderní zbraně co nejdříve. Záměr předpokládá pořízení 2600 ks útočných pušek BREN a 5500 ks pistolí CZ PHANTOM s příslušenstvím.

V oblasti logistiky půjde především o doplnění zásoby multifunkčních stanů, rozvodných souprav a mobilních elektrocentrál. Zvýší se tak schopnosti armády zřizovat polní velitelská a další stanoviště, jídelny a dílny a zároveň se navýší i ubytovací kapacity. Konkrétně se bude jednat o nákup 33 kusů multifunkčních nafukovacích stanů, 5 kusů zdrojových rozvodových soustav a 14 kusů mobilních elektrocentrál. Tento materiál bude v případě potřeby možné efektivně využít pro případné humanitární a další úkoly, a to za každého počasí, včetně zimních podmínek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama