Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2014 11:38:14

Evropská integrace umožnila vytěsnit běsy, které ve 20. století vyvolávaly krvav

Evropská integrace umožnila vytěsnit běsy, které ve 20. století vyvolávaly krvav

Premiér Bohuslav Sobotka uctil oběti terezínského ghetta

Terezín si v neděli 18. května 2014 připomněl perzekuci obyvatelstva druhé světové války. Památku obětí fašistického režimu uctil také předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s dalšími vrcholnými zástupci České republiky a s velvyslanci zemí z celého světa.

„Terezín je vykřičníkem, který upozorňuje na to, kam až mohou zajít jinak civilizované a vzdělané evropské společnosti, když snahu o společenskou soudržnost a mezinárodní spolupráci vymění za nekontrolovatelné nacionální bujení, nenávist a průmyslové vyvražďování. Máme obrovské štěstí, že můžeme žít v době, v níž evropská integrace umožnila vytěsnit běsy, které ve dvacátém století vyvolávaly krvavé konflikty mezi evropskými národy. Pevně věřím, že tak jako my, budou moci i naše děti díky Evropské unii prožívat své životy v míru a svobodě.,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Kompletní projev premiéra najdete na webu vlády ČR: http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/projev-na-vzpominkove-slavnosti-terezinska-tryzna-118883/

Vzpomínkového aktu se dále zúčastnil Předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Šťěch, ministr obrany Martin Stropnický, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr kultury Daniel Herman, ministr životního prostředí Richard Brabec a další významní hosté. Na Terezínskou tryznu se dostavili i zástupci USA, Srbska, Francie, Ukrajiny a dalších.

Terezínská tryzna se koná od roku 1947. Každoročně tak stovky účastníku u tamějšího památníku vzpomínají na oběti holocaustu. Areálem ghetta prošlo za války na 155 000 Židů ze všech koutů Evropy. Většina z nich útrapné podmínky nepřižila. Část z nich byla deportována do jiných koncentračních táborů, kde byli po stovkách nahnáni do smrtících plynových komor. Do Malé pevnosti u Terezína bylo za období bojů druhé světové války dovezeno přes 30 000 lidí. I když se objekt nikdy nestala vyhlazovacím místem, tisíce lidí kvůli nelidskému zacházení a opakujícím epidemiím našlo v prostorách věznice svůj konec.

Více informací o terezínském památníku najdete na webu: www.pamatnik-terezin.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama