Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2010 10:00:00

ODS se bojí protikorupčních návrhů ČSSD a vlády

ODS se bojí protikorupčních návrhů ČSSD a vlády

Svým chováním ve sněmovně ODS opět dokázala, že korupci ve skutečnosti řešit nechce.

Úterním chováním v Poslanecké sněmovně při projednávání tzv. Pecinova protikorupčního balíčku ODS sice opět obstrukčními, "sládkovskými" metodami zabránila projednávání mj. zvýšení mateřské, avšak potvrdila to, co po Topolánkově vládě veřejnost již ví: ODS o korupci dokáže mluvit. Ovšem jen mluvit.

První Topolánkova vláda schválila v listopadu roku 2006 tzv. Strategii vlády v boji proti korupci. Předně, tento materiál, který byl dnes předmětem projevů poslanců ODS, převzala Topolánkova vláda od vlády Jiřího Paroubka. Z této Strategie však splnila jediný bod: protikorupční linku na Ministerstvu vnitra (viz. materiál v příloze Modrá šance pro korupci).

Sám Mirek Topolánek se na kongresu ODS v prosinci 2008 ve svém projevu přiznal, že "viditelný boj s korupcí jsme nechali na papíře". Z ODS se stala - slovy jejího zakladatele Václava Klause - strana "lobbistických zájmů", a proto je nutné její sliby v oblasti korupce brát pouze jako marketingové proklamace.

Vláda Mirka Topolánka se politickou korupcí, přeběhlíky, působením Marka Dalíka, tzv. justiční mafií i ostudným působením Ivana "Íčka" Langera ve funkci ministra vnitra, stala symbolem korupce. Za jejího vládnutí se také naše země rekordně propadla v žebříčku Transparency International z 45. na 52. místo. Tuto otřesnou skutečnost potvrzují i závěrečné zprávy BIS z éry vlády Mirka Topolánka, které jsou rovněž přílohou této tiskové zprávy.

Vyzýváme především poslance Strany zelených, aby přestali podporovat obstrukci ODS, v jejímž důsledku je ohroženo schválení nejen zvýšení mateřské či nemocenské, ale i protikorupčních návrhů ČSSD. Strana zelených zaplatila za své působení v korupční Topolánkově vládě dvojí důvěryhodností. Nyní se opět staví do role satelitu ODS a ztrácí tak poslední zbytky svojí důvěryhodnosti.

Bohuslav Sobotka
1. místopředseda ČSSD a předseda Poslaneckého klubu ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama