Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2016 15:42:00

Cením si Tomáše Halíka, který zmenšuje propasti mezi různými náboženstvími

Cením si Tomáše Halíka, který zmenšuje propasti mezi různými náboženstvími

Ministr kultury Daniel Herman se včera v Oxfordu zúčastnil slavnostní promoce, při které vedení Oxfordské univerzity udělilo čestný doktorát českému teologovi a filozofovi Tomáši Halíkovi.

Známý teolog se tak stal v pořadí čtvrtým Čechem, kterému se tohoto ocenění dostalo. Dříve je obdrželi jen oba prezidenti předválečného Československa Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a poté jejich nástupce Václav Havel.Jako hostující profesor na Oxfordské univerzitě působil Halík v roce 2001; v roce 2014 po něm byla pojmenována přednášková síň v Oxfordu a byl zde umístěn i jeho portrét. 

Daniel Herman při této příležitosti ocenil dlouhodobý společenský přínos současného českého filozofa a teologa.  „Má účast zde vyplývá z titulu funkce ministra kultury, do jehož gesce patří také kultura duchovní. Kdybych však ministrem kultury nebyl, přál bych si zde být jako ten, kdo je přichází sdílet radost svého přítele. Tomáš Halík se řadu let snaží o zmenšení propasti mezi různými náboženstvími, vede  jejich stoupence ke smířlivějším vztahům a vzájemnému porozumění. A toho si velmi cením, “ uvedl ministr kultury.

Spolu s Tomášem Halíkem obdržel čestný doktorát např. nositel Nobelovy ceny za ekonomii, profesor Paul Krugman, lord Mance - soudce Nejvyššího soudu Spojeného království, dále japonský architekt Kazuyo Sejima, hlavní designér Applu Jonathan Ive či estonský skladatel Arvo Pärt.

Tomáš Halík přednášel po roce 1989 na univerzitách v řadě zemí Evropy, v USA, Kanadě, Austrálii, Asii a Africe. Jeho knihy byly publikovány v 18 jazycích; kniha Vzdáleným nablízku dostala od Evropské společnosti pro katolickou teologii Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za léta 2009-11. Obdržel řadu významných cen, např. Cenu Romano Guardiniho, Cenu kardinála Königa, Rytířský řád za zásluhy od polského prezidenta a zejména Templetonovu cenu (v roce 2014), nazývanou též „Nobelova cena v oblasti spirituality a humanitních věd“. Papež Jan Pavel II. ho jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími (v roce 1990) a Benedikt XVI. ocenil jeho vědecké i pastorační zásluhy titulem monsignore – čestný prelát Jeho svatosti (v roce 2008). Loni byl zvolen viceprezidentem celosvětově působící Rady pro výzkum hodnot a filozofie se sídlem ve Washingtonu. Americká univerzita Notre Dame, na které působil v minulém roce, uspořádala v listopadu konferenci o jeho přínosu k současnému teologickému myšlení. Tomáš Halík se zaměřuje na otázky role náboženství v současném světě, mezináboženského dialogu a dialogu věřících a nevěřících. Je profesorem Filozofické fakulty UK, farářem Akademické farnosti Praha a prezidentem České křesťanské akademie a členem Evropské akademie věd a umění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama