Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2016 13:30:22

Kulturu musíme chápat jako veřejnou službu

Kulturu musíme chápat jako veřejnou službu

Ministr kultury jednal s předsedou ČMKOS Josefem Středulou o financování v kultuře.

Jednání se účastnila i náměstkyně ministra kultury pro oblast živého umění Kateřina Kalistová.

Daniel Herman hned v úvodu setkání s Josefem Středulou uvedl: „Kulturu musíme chápat jako veřejnou službu, která je bohužel dlouhodobě podfinancována. Mým cílem bylo tuto neblahou situaci změnit a nastartovat obrat k lepšímu, což se sice podařilo, ale tento trend musíme udržet i do budoucna.“

Z programového prohlášení vlády vyplývá, že se chce vláda přiblížit jednoprocentnímu podílu výdajů státního rozpočtu na oblast kultury v roce 2017. „Odpovídají tomu i aproximační strategie, které poskytujeme Ministerstvu financí v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 2017,“ doplnil ministr.

Obě strany se shodly na nutnosti platové stabilizace pracovníků v kultuře, jejichž platy jsou hluboko pod celostátním průměrem. „Považuji to za věc spravedlnosti a věcí se rozhodně budeme dále zabývat při zasedání Tripartity v dohledné době,“ uvedl dále Daniel Herman.

„ČMKOS považuje situaci v české kultuře v oblasti financí za velmi závažnou. Jde o důsledek špatné práce předchozích vlád,“ konstatoval Josef Středula. „Jsem proto velice rád, že jsme se na definování tohoto stavu s panem ministrem dnes shodli,“ dodal. „Musejí proto následovat další kroky, které by ve finále mohly a měly změnit situaci v té oblasti kultury, kterou spravuje ministerstvo,“ řekl předseda ČMKOS v závěru jednání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama