Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2016 14:51:00

Ministr Daniel Herman poděkoval Jiřině Hořejší za velkorysý dar

Ministr Daniel Herman poděkoval Jiřině Hořejší za velkorysý dar

Ministr Daniel Herman na tiskové konferenci u příležitosti mimořádné akvizice PNP v Praze vyzdvihl význam donátorství a poděkoval PhDr. Jiřině Hořejší za velkorysý dar.

 Knihovnu básníka a překladatele Jindřicha Hořejšího, dodatky k jeho osobnímu fondu (rukopisy, doklady, fotografie), čtyři cenné obrazy z meziválečného období (Štyrský, Toyen, 2 x Čapek) a konečně svou vlastní odbornou knihovnu věnovala Památníku národního písemnictví (PNP) básníkova dcera, kunsthistorička PhDr. Jiřina Hořejší. Jedná se o největší akvizici PNP po roce 1989.

Jak uvedl ředitel PNP Zdeněk Freisleben, akvizice je významná v mnoha ohledech. Nejen vlastní kulturní hodnotou, ale také tím, že organicky navazuje na jiné sbírky, zejména na sbírku Karla Teigeho. Mimořádně cenný je rovněž fakt, že dr. Hořejší přináší spolu s artefakty také silné osobní příběhy, které se k nim váží.

Ministr vysoce ocenil ochotu Jiřiny Hořejší vzdát se pozůstalosti

Ministr Daniel Herman ve svém projevu vyzdvihl význam donátorství. Je podle jeho slov projevem zralé, svobodné společnosti, která přebírá odpovědnost za svou kulturu a její odkaz. Vysoce ocenil ochotu Jiřiny Hořejší se vzdát otcovy pozůstalosti i vlastní, po celý život budované odborné knihovny.

„Ne každý je ochoten něco ze svého osobního bohatství dát k dispozici pro dobro celku. Vážím si toho, že mohu být přítomen této slavnostní chvíli. Čin paní doktorky Hořejší je velmi dobrý příklad toho, jak bychom měli přistupovat k obohacování rodinného stříbra naší země a naší kultury,“ uvedl.

Získávat akvizice z darů, byť v menším rozsahu, se Památníku písemnictví nicméně v posledních letech daří. Příkladem za všechny může být korespondence Jaroslava Seiferta získaná v roce 2014 od básníkovy dcery Jany, mimořádně významné deníky Karla Teigeho, Zahradníčkova korespondence nebo archiv Františka Listopada, jehož padesát kartonů tvoří největší exilový fond PNP.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama